HS2
Romersk grav

Hvorfor blev romerske lig begravet med hovedet ved fødderne?

Rundt om i England har arkæologer i de senere år fundet et stort antal romerske grave, hvor de døde er blevet halshugget – og har fået placeret hovedet mellem benene. Skikken kan skyldes lokal overtro.

Britiske arkæologer gjorde store øjne, da de under en rutine-udgravning i forbindelse med byggeriet af en række nye boliger faldt over en romersk gravplads omtrent 80 km nord for London.

Gravpladsen stammede fra omkring år 300 e.Kr., og indeholdt de jordiske rester af 17 personer. Af dem havde de 11 fået fjernet hovedet, som sirligt var blevet placeret ved de afdødes fødder.

Engelske arkæologer har også tidligere fundet flere begravede fra romersk tid med hovedet placeret i den forkerte ende. Fx udgravede arkæologer i februar 2022 hele 40 døde, der var stedt til hvile på identisk vis i det sydlige England.

Fx udgravede arkæologer i februar 2022 hele 40 døde, der var stedt til hvile på identisk vis i det sydlige England.

Romersk grav

Rundt om i England har arkæologer fundet flere halshuggede døde i forbindelse med byggeri af nye boliger, veje og jernbaner.

© HS2

Halshugning frigav sjælen

Selvom den makabre gravskik tilsyneladende var udbredt blandt de romerske briter, kan forskerne ikke entydigt svare på årsagen til den.

Et oplagt bud er, at de døde var kriminelle, som blev straffet ved at få deres hoveder hugget af.

Men den udlægning er den britiske arkæolog Andy Peachey ikke enig i:

"Snittet igennem halsen er blevet udført efter døden og er sirligt placeret lige bag kæben. En henrettelse ville have skåret længere nede på halsen og med en voldsom kraft, som vi ikke kan se på de afdøde," siger Peachey.

Halshugninger kan derfor være et levn af de hedenske traditioner, som prægede England, før romerne invaderede området i år 43 e.Kr. Formentlig skulle halshugningerne frigive sjælen, som ifølge lokale keltiske stammer, blev holdt indespærret i hovedet.