Hvorfor gik Cæsar med krans på hovedet?

Hvad betyder den krans, som Cæsar ofte afbildes med?

Hvad betyder den krans, som Cæsar ofte afbildes med?

Den romerske hærfører Julius Cæsar bar en krans af laurbærblade på hovedet for at vise, at han var en magtfuld og stærk mand.

Romerne forbandt nemlig laurbærkransen med sejr og succes og så den som et ærefuldt hæderstegn, der kun blev givet til udvalgte personer, som havde udrettet noget ekstraordinært.

Skjulte tyndhåret isse

Cæsar modtog sin krans for sine mange sejre på slagmarken. Med kransen fulgte også et triumftog igennem Rom, hvor hærføreren blev hyldet.

Normalt blev laurbærkransen kun båret på dagen for triumftoget, men da han blev udnævnt til diktator i år 44 f.Kr., fik Cæsar lov til at bære sin krans, som han lystede.

Ifølge den romerske forfatter Sueton passede ordningen Cæsar fint, for han brugte de grønne blade til at skjule sin tyndhårede isse.

Krans var en belønning

Laurbærkransen var ikke romernes eneste hæderstegn. De brugte et stort udvalg af kranse, som var lavet af forskellige planter, til at belønne ærværdige mænd.

Traditionen med kransene overtog romerne fra etruskerne, hvis konger brugte tynde kranse af guld som diademer.

Plante-kroner var mest værdifulde for romerne

GRÆSKRONEN var blandt Roms mest eftertragtede kranse og blev givet til en general, hvis mod havde reddet hans hær.

© Bridgeman

BORGERKRONEN af egeblade blev tildelt romere, som havde reddet deres medborgeres liv ved at dræbe en fjende.

© Bridgeman

LAURBÆRKRANSEN tilfaldt generaler, der havde vundet et stort og vigtigt slag. Med kransen fulgte også et stort triumf-tog.

© Bridgeman

LEJRKRONEN var lavet af guld og kunne modtages af den soldat, som under et romersk angreb først kom igennem fjendens palisade.

© Bridgeman