Pompeii Archaeological Park/EPA-ETE

Intakt paradevogn fundet i Pompeji

Selv om stalden, som vognen stod i, brændte og styrtede sammen, og aske begravede alt, er den 2.000 år gamle romerske vogn uhyre velbevaret.

Udgravningerne i den antikke romerske by Pompeji har i de seneste år været plaget af røvere, som graver tunneller for at stjæle kostbarheder. Netop opdagelsen af to røvertunneller ledte i januar arkæologer på sporet af en prægtig vogn i stalden til en villa i Pompeji-forstaden Civita Giuliana.

Og så fik de ellers travlt med at bjerge fundet, som røvertunnellerne akkurat havde passeret højre og venstre om. Snart dukkede det øverste af vognen op, og mens politiet lå på lur efter røverne, fortsatte udgravningerne.

Pompejis undergang blev arkæologernes gevinst

Gips blev hældt ned i revner i den forstenede aske for at skabe afstøbninger, der kunne afsløre, hvad varmen havde ødelagt under vulkanudbruddet i år 79 e.Kr.

Efter ugers udgravning indså arkæologerne, at de havde gjort et kup: Den mest intakte romerske paradevogn, som nogensinde er fundet.

360-graders video rundt om vognen

Video

Røverne gik i fælden

Jernbeslagene om hjulene havde overlevet flammehavet, og det samme havde de smukke dekorationer langs vognens sider. Gipsafstøbningerne afslørede desuden, hvor reb havde siddet og genskabte vognens bund, sider og loft af egeplanker.

Vognen er en såkaldt pilentum – en stor hestevogn, som fine romerske fruer blev kørt rundt i. Den havde åbninger i siderne og bløde puder på gulvet. Ifølge romersk lov var pilentum så fornem en vogn, at den kun måtte anvendes under religiøse festligheder.

Også politiet i Pompeji jubler, for de mener nu at have arresteret røverne, der borede de illegale tunneller.