Ernesto Ruscio/Getty Images

Kejser Caligulas mosaik endte som sofabord på Manhattan

I et halvt århundrede var en uvurderlig mosaik fra kejser Caligulas tid forsvundet. Men så kom marmor- og steneksperten Dario del Bufalo på sporet af den sjældne mosaik.

En forsvunden mosaik fra kejser Caligulas tid er kommet hjem til Italien, rapporterer netmediet The Archaeology News Network.

Mosaikken stammede fra et af de to gigantiske skibe – flydende paladser – som Caligula havde liggende på Nemi-søen.

Nemi-søen ligger ca. 10 km sydøst for Roms yderste forstæder.

© Shutterstock

I 1929 fik Italiens diktator, Benito Mussolini, bjærget resterne af de to skibe og lod dem udstille på et museum nær søen. Museet gik op i flammer under 2. verdenskrig, men inden da var en 1,5 m2 stor mosaik blevet sendt til Rom.

Tilfældig sætning ledte ekspert på sporet

Her blev den opbevaret til 1950’erne, hvor mosaikken forsvandt sporløst. Først et halvt århundrede senere dukkede den op igen. Det skete, efter at marmor- og steneksperten Dario Del Bufalo i 2013 holdt et foredrag i New York i forbindelse med en bogudgivelse. Her overhørte han en kvinde omtale et billede i bogen.

“Det er Helens mosaik!” sagde hun.

Mosaikken kan fremover ses på et museum for romerske skibe i Nemi, Italien.

© Ernesto Ruscio/Getty Images

Bufalo undersøgte sagen nærmere, og det viste sig, at en antikhandler ved navn Helen Fioratti var i besiddelse af mosaikken: Hun brugte den som et sofabord.

Fioratti havde købt mosaikken i 1960’erne, mens hun boede i Italien. Efter en restaurering er mosaikken blevet udstillet på Museo delle Navi Romane i byen Nemi.