Emma Salvo/Museo Archeologico Baglio Anselmi
Skib ved Sicilien

Komplet romersk skib hævet op fra havets bund

Med et specialbyggede metalbur og særlige flydeanordninger, har italienske marinearkæologer hævet et romersk skib fra havets bund. Skibet er ikke kun utroligt velbevarede, det gemmer også på fantastiske fund.

Tilbage i 2020 fandt italienske marinearkæologer et utroligt velbevaret romersk handelsskib fra 200-tallet e.Kr.

Skibet, der lå på blot to meters dybde, 91 meter ud for Siciliens kyst, var i så god stand, at det nu har været muligt at hæve hele skroget samlet.

Den imponerende hævning blev gennemført ved at bygge et speciallavet metalbur rundt om fundet, som blev forseglet med net og presenninger.

Ved hjælp af forskellige flydeanordninger blev skibet herefter meget forsigtigt hævet og så trukket af skibe til en havn 32 km væk, hvor det blev placeret i en stor ferskvandstank. Den gjorde det muligt at transportere skibet på en lastvogn hen til museet Museo Archeologico Baglio Anselmi i byen Marsala.

Her skal skibet igennem en længere afsaltningsproces og træet skal stabiliseres, før det bliver flyttet til museets laboratorium for at blive restaureret.

Skibet gemte på fantastiske fund

Skibet er blevet navngivet Marausa 2 efter et lignende skib, der blev fundet et stenkast derfra i 1999. Men dette ”nye” skib er endnu bedre bevaret.

Inden skibet blev hævet havde arkæologerne brugt lang tid på at fjerne alt dens last og rense det på forskellige måder. Inde i skibet fandt arkæologerne rækker af amforaer og ifølge pressemeddelelsen er også andre genstande af så høj kvalitet, at de kun kan beskrives som unikke på verdensplan. Arkæologerne vil dog endnu ikke afsløre hvad disse genstande er.

Nu skal resturationsprocessen i gang og den vil tage årevis. Men Museo Archeologico Baglio Anselmi vil som noget særligt lade besøgende følge med i hele arbejdet.

Når det endeligt er færdigt, er planen at det skal have sit helt eget museumsrum, hvor det kan opleves på tæt hånd sammen med hele lasten.

Se hvor store dele af skibets trækonstruktion, der har overlevet over 1800 år på havets bund.