Associazione Cocceius
Napoli akvædukt Aqua Augusta

Legeplads viste sig at være romersk akvædukt

Takket være barndomsminder om leg i nogle smalle tunneller kom italienske arkæologer på sporet af en af Romerrigets største akvædukter. Tunnellerne kan gemme på flere tusind år gammel biologisk data.

For nylig kom det italienske arkæologer for øre, at børn i området omkring Napoli plejede at lege i nogle lange smalle huler for ca. 40 år siden. Beskrivelsen af hulerne lød nu nærmere som noget helt andet – gamle romerske akvædukter.

Og ganske rigtigt. Takket være beskrivelser fra de nu voksne børn fandt arkæologerne frem til en hidtil uudforsket sektion af Aqua Augusta. En akvædukt, der blev bygget mellem år 30-20 f.Kr. med det formål at bringe frisk drikkevand ud til de mange luksusvillaer og bebyggelser langs Napolibugten.

Arkæologerne jubler over fundet, da Aqua Augusta var en af Romerrigets største og mest komplekse akvædukter, men i dag står som en af de mindst veludforskede.

Napoli akvædukt Aqua Augusta

”Nogle sektioner måtte du kravle på alle fire og mase dig igennem”, forklarer en af udforskerne om den gamle akvædukt.

© Associazione Cocceius

Kan give vigtig ny viden

Non-profit-organisationen Associazione Cocceius fik sendt et hold speleologer (huleudforskere) ind i de mere end 2.000 år gamle tunneller. Deres billeder afslører, at bunden af akvædukten er dækket af et tykt lag aflejringer.

Netop aflejringerne kan gemme på vigtige biologiske data, forklarer historiker og akvædukt-ekspert Rabun Taylo fra University of Texas.

Det nye fund ”kan måske fortælle os en masse om det lokale klima over hundreder af år, mens vandet flød”, forklarer han. Kalkaflejringerne fra vandet ”samles årligt som træringe og kan blive analyseret isotopisk og give et billede af temperaturer og nedbørsmængder”, tilføjer Taylor.