Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Legionær-rustning med dramatisk historie udgravet

Arkæologerne kalder pladebrynjen fra Varusslaget for intet mindre end århundredets fund. Den 2.000 år gamle rustning er både komplet og velbevaret.

Roland Warzecha/kalkriese-varusschlacht.de

Romernes pladebrynjer er bedst kendt fra billeder på triumfbuer, mens arkæologiske fund af 2.000 år gamle panserplader er uhyre sjældne.

Derfor røg armene da også i vejret på de tyske forskere, som i 2019 kom på sporet af den ældste bevarede romerske pladebrynje.

Fundet blev gjort i Kalkriese 120 km vest for Hannover, hvor forskerne mener, at det såkaldte Varusslag fandt sted i år 9 e.Kr. Her faldt tre romersk legioner i baghold og blev udslettet af en germansk hær.

Kort, Varusslaget, romere

Varusslaget fandt sted langt nord for romerrigets grænse. Mange moderne historikere hælder i dag til, at hærene ikke – som hidtil antaget – kæmpede i Teutoburgerskoven, men derimod i Kalkriese, 70 km længere nordpå.

© Shutterstock

Selv rustningens læderremme er bevaret

De tyske forskere gravede i 2019 en 500 kg tung klump jord op med hele brynjen i, så den ikke skulle ruste op, mens de langsomt fritlagde del for del.

Jordklumpen blev fragtet til et laboratorium, hvor brynjen under kontrollerede forhold blev gravet fri.

Brynjen er nu ved at blive konserveret, og de tyske forskere fra Museum und Park Kalkriese betegner den som århundredets fund.

Alt fra lamellerne (pladerne af jern) til spænder og rester af læderremme har overlevet. Skulder- og brystpladerne er allerede konserveret, mens pladerne, der beskyttede maven, stadig befinder sig inde i jordklumpen.

Fra rustne plader til færdig brynje

Soldaten blev lænket

Noget tyder på, at legionæren, der bar brynjen led en grum skæbne. Oven i rustningsdelene lå nemlig de lænker, som romerske legionærer medbragte til at føre krigsfanger bort i efter slaget.

Med hænderne lænket til metalringen om halsen blev legionæren måske selv ført bort af germanerne – enten til et liv i slaveri eller en grusom henrettelse på et kultsted.

Håndjern gjorde krigere til slaver

Læs også:

Vikinger

Historien om gådefuld vikingegrav skal skrives om

3 minutter
roman baths in bath
Romerriget

Hvordan blev de romerske bade opvarmet?

3 minutter
Romerriget

Derfor har romerske hjelme en børste på toppen

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul