Mere end 30.000 romerske mønter fundet ud for Sardiniens kyst

En række glimtende metalstykker ud for Sardiniens kyst fangede for nylig en amatørdykkers blik. Opdagelsen førte arkæologerne til, hvad der kan blive et af de største romerske møntfund nogensinde.

Romersk møntfund, Sardinien, Arzachena

Mønterne er særdeles velbevarede. Arkæologerne har indtil videre kun fundet fire, som var beskadiget.

© Ministero della cultura

Under et dyk ud for byen Arzachena på Sardiniens nordøstkyst gjorde en dykker for nylig et fund ud over det sædvanlige.

I en fordybning i sandbunden, mellem strandskaller og småsten, glimtede nogle runde metalstykker.

Ved at nærstudere indskriften på metalstykkerne forstod dykkeren, at der var tale om mønter fra oldtiden.

Tilkaldte arkæologer bekræftede formodningen. Mønterne var slået under Romerriget og der var mange af dem – rigtig mange.

Arkæologerne anslår, at fundet omfatter mellem 30.000 og 50.000 mønter, slået mellem 324 e.Kr. og 340 e.Kr.

Det er dermed det største møntfund nogensinde gjort i Italien. Hvis arkæologernes skøn holder stik, nærmer fundet sig endda det største romerske møntfund nogensinde – den såkaldte Frome Hoard. Den blev fundet i 2010 ved Somerset i England og omfattede hele 52.503 romerske mønter.

Begejstringen er da også stor i det italienske kulturministerium.

“Skatten fundet i vandet ud for Arzachena er et af de senere års vigtigste møntfund”, fastslår Luigi La Rocca, generaldirektør for ABAP, det italienske kulturministeriums afdeling for arkæologi, kunst og naturlandskaber.

Romersk møntfund, Sardinien, Arzachena

Mønterne er såkaldte follis, en møntenhed i primært bronze, som første gang blev slået under kejser Diokletian i 294 e.Kr.

© Ministero della cultura

Fund giver ny viden om romerske handelsforbindelser

Udover mønterne fandt arkæologer også en række amforaer på stedet, og tilsammen tyder fundene på, at de stammer fra et af de mange skibsforlis, som historikere ved fandt sted i området.

Arkæologerne fortsætter udforskningen af stedet, som de håber vil give yderligere indsigt i Romerriget og dets handelsforbindelser.

“Restaurering og konservering af mønterne og det øvrige materiale, vi har fundet, vil hjælpe os til at få mere viden om den sammenhæng, som fundet indgik i”, skriver det italienske kulturministerium i en meddelelse.

VIDEO: Se arkæologer hente mønterne op fra havbunden

Video