Nu sælges mønten der fejrer mordet på Cæsar

En dramatisk historie gør de såkaldte EID MAR-mønter til noget ganske særligt. Om mindre end en uge sælges en af de ganske få guldmønter, som overlevede borgerkrigen i kølvandet på Cæsars død og hævnen over attentatmændene.

Lige nu sveder velhavende møntsamler af spænding, for en uhyre sjælden romersk guldmønt er sat til salg.

Mønten vejer kun 8 gram, men det britiske auktionshus Roma Numismatics Limited estimerer, at den vil indbringe mindst 500.000 pund - lidt over 4,1 millioner danske kroner.

Auktionen foregår online, og bud under 300.000 pund accepteres ikke.

Indtil videre har ingen budt – alle lurepasser – men efterhånden som deadline nærmer sig (den 29. oktober klokken 9.00) vil interesserede købere med sikkerhed begynde at melde sig.

Den lille 2.000 år gamle guldmønt er i forbløffende god stand. Både portrættet af Marcus Junius Brutus (85-42 f.Kr.) på forsiden og teksten EID MAR på bagsiden står så klart, at auktionshuset føler sig nødsaget til at fremhæve, at mønten skam har “sædvanlige mærker efter brug".

© romanumismatics.com

Aureus'en hylder mordet på Cæsar

Mønten blev præget i år 42 f.Kr til minde om mordet på Julius Cæsar, der var godt i gang med rane al magt til sig.

Møntens forside bærer portrættet af senatoren Brutus, som ville forhindre Cæsar i at blive konge. På møntens bagside ses to korte daggerter.

De symboliserer dels mordvåbnene, som de henved 60 medskyldige dolkede Cæsar ihjel med – dels viser de, at der var to hovedmænd bag mordet: Brutus og hans allierede Cassius.

Mellem de to daggerter er en såkaldt pileus placeret – den type hat, som frigivne romerske slaver fik på hovedet under ceremonien, som markede at de nu var frie.

I romerriget var hatten er stærkt symbol på frihed, og Brutus fortæller med billedsproget, at han planlagde og uførte mordet for at romerne skulle forblive frie.

Ifølge overleveringen blev diktatoren Julius Cæsar dolket 23 gange.

© William Holmes Sullivan

Teksten EID MAR er navnet på en dag i den romerske kalender: Den 15. marts, hvor Julius Cæsar blev myrdet. Ifølge legenden havde en spåmand forudsagt, at Cæsar netop ville blive myrdet på eid mar.

Brutus omkom under borgerkrigen, der fulgte i kølvandet på mordet. Næsten alle mønter med eid mar på blev efterfølgende smeltet om af Cæsars allierede, som vandt krigen.

Diktatur undgik romerne ikke, for 17 år efter mordet på Cæsar faldt den romerske republik – i stedet begyndte kejsertiden.

SIDSTE NYT:

Guldmønten blev den 30. oktober 2020 solgt for 2,7 millioner britiske pund - 22,3 mio. danske kroner. EID MAR-mønten sneg sig dermed akkurat ind på top 20-listen over de dyreste salg på en auktion nogensinde. Listen toppes af en amerikansk mønt fra 1794, som i 2013 gik for 64 mio. danske kroner.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_coins