Romerne havde sundere tænder end os

Romerne børstede aldrig tænder, kendte ikke til tandpasta og besøgte aldrig tandlægen. Alligevel viser ny forskning, at de havde sundere tænder end mennesker har i dag.

Glem alle fordomme om, at fortidens mennesker konstant led af tandsmerter – romernes tandsæt var sundere end vores.

© Shutterstock

Italienske forskere har scannet tænderne på 30 romere fra Pompeji – byen som i år 79 blevet begravet af lava fra et gigantisk vulkanudbrud.

Billederne afslører, at ikke en eneste af dem havde huller i tænderne, mens 36 procent af Jordens befolkning i dag render rundt med huller i tænderne.

Romernes sunde madvaner gavnede tænderne

Romernes tandsundhed er så meget desto mere overrraskende eftersom de aldrig børstede tænder, brugte tandpasta eller gik til tandlæge.

Men forklaringen er enkel ifølge forskerne:

"Indbyggerne i Pompeji spiste masser af frugt og grøntsager, men meget lidt sukker – de spiste altså sundere end os og havde virkelig gode tænder", fortæller tandlægen Elisa Vanacore, der var med i det italienske forskerhold.

Sund luft gav romerne stærke tænder

Indbyggerne i antikkens Pompeji havde muligvis ekstraordinært sunde tænder på grund af vulkanen Vesuv, som hvirvlede flour op fra Jordens indre og sørgede for at både luften og drikkevandet indeholdt store mængder af det tandvenlige grundstof.