Romerne købte billige ferie-souvenirs

Nye fund i London tyder på, at trangen til at købe souvenirs med hjem fra rejsen er flere tusind år gammel.

Når romerske borgere rejste ind til rigets store hovedstad, skulle de naturligvis have en gave med tilbage.

Under en udgravning i London har arkæologer fundet omkring 200 romerske penne i jern, som blev brugt til at skrive på trætavler fyldt med voks. En af pennene var indgraveret med en tekst, som med en nutidig oversættelse kunne lyde:

“Jeg tog til Rom, og alt, jeg har med ­tilbage, er denne pen”.

Velkomstgave med en skarp spids

Indgraverede penne fra Romerriget er meget sjældne, og der er tidligere kun fundet en håndfuld eksempler. Hvis de fire sider oversættes fra latin lyder teksten:

“Jeg er tilbage fra Byen. Bringer dig her en velkomsgave med en skarp spids, så du kan huske mig. Jeg beder til, at lykken tilsmiler mig, så jeg senere vil have mulighed for at give, som vejen er lang, for nu er min pung tom”.

Pennen er dateret til omkring 70 e.Kr. og “Byen” refererer sandsynligvis til Rom, da England på dette tidspunkt var en del af Romerriget. Ejeren har kunnet latin og har muligvis været romersk borger i England.

Indblik i Londons internationale forbindelser

“Den unikke pen giver os et nyt blik på Londons internationale forbindelser, men også en meget håndgribelig menneskelig forbindelse mellem ejeren, og personen som forærede denne billige, men kærlige, gave”, fortæller arkæolog Michael Marshall, der er tilknyttet udgravningen.

Pennen er nu udstillet, sammen med andre romerske hverdagsgenstande på Ashmolean Museum i Oxford.