Den smalle hestevogn, som forskerne har bygget, ligger langt fra de store væddeløbsvogne, der fx ses i film som Ben Hur.

© Galleria Berardi

Romerne kørte om kap i papirstynde hestevogne

Britiske forskere har bygget en tro kopi af en romersk hestevogn til væddeløb og konstateret, at vognene var kørende dødsfælder.

26. april 2019 af Bue Kindtler-Nielsen

Romerne var vilde med hestevæddeløb, hvor kørerne satte livet på spil i hæsblæsende konkurrencer med op mod 150.000 tilskuere. Efter nøje at have studeret arkæologiske fund og historiske kilder har forskere og eksperter nu bygget og testkørt flere romerske hestevogne til væddeløb, som skulle være så tæt på det 2.000 år gamle transportmiddel så muligt.

Farlige vogne skulle skabe drama

Testkørslen med de færdige vogne bekræftede, hvad forskere har formodet længde – at vognene var spinkle konstruktioner af træ og læder, der kun vejede omkring 25 kg. Hjulene var særdeles smalle, og platformen, køreren stod på, var under én meter bred. Vognene var skabt til ­ fart ikke til at beskytte væddeløbskøreren.

“Vognene var meget farlige at køre, og løbet så også farligt ud. De romerske tilskuere forventede spænding”, fortæller den britiske historiker Mike Loades, som har testkørt hestevognen.

Løbene med fire heste spændt for hver vogn var de mest populære, og hastigheden kom op på 60 km/t. Den farligste del af løbet var svingene, hvor rytterne kørte tæt og risikerede
ødelæggende sammenstød.

Klik dig ind på billedet for at lære mere om den nybyggede hestevogn:

"

Blev bygget i forbindelse med dokumentarserie

De romerske hestevogne er blevet rekonstrueret i forbindelse med en dokumentarserie om den romerske væddeløbskører Flavius Scorpus produceret af Smithsonian Channel.

Slaven Scorpus blev en superstjerne, der i løbet af sin 10-årige karriere tjente en sum, der svarer til 100 mia. nutidskroner. Køreren døde 26 år gammel i 95 e.Kr. i en løbsulykke.

Kørerne ­dystede i hold

  • Hestevæddeløb i Romerriget blev typisk udført med kørere, der repræsenterede hver sit hold: De røde, De hvide, De grønne og De blå. Der kunne være tre vogne fra hvert hold på banen samtidig, som arbejdede sammen om bl.a. at få de andre til at køre galt.

  • De professionelle kørere kunne skifte hold. Under et løb var de iklædt holdets farve. Blå og grøn nød mest anseelse og var typisk støttet af kejseren selv.

  • Tilskuerne havde som regel et fast hold, de heppede på, og der herskede fanatisk rivalisering mellem fans. Masseslagsmål og forsøg på sabotage af modstanderholdet forekom jævnligt.

Måske er du interesseret i...

Læs også