Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Romerne kørte om kap i papirstynde hestevogne

Britiske forskere har bygget en tro kopi af en romersk hestevogn til væddeløb og konstateret, at vognene var kørende dødsfælder.

Galleria Berardi

Romerne var vilde med hestevæddeløb, hvor kørerne satte livet på spil i hæsblæsende konkurrencer med op mod 150.000 tilskuere. Efter nøje at have studeret arkæologiske fund og historiske kilder har forskere og eksperter nu bygget og testkørt flere romerske hestevogne til væddeløb, som skulle være så tæt på det 2.000 år gamle transportmiddel så muligt.

Farlige vogne skulle skabe drama

Testkørslen med de færdige vogne bekræftede, hvad forskere har formodet længde – at vognene var spinkle konstruktioner af træ og læder, der kun vejede omkring 25 kg. Hjulene var særdeles smalle, og platformen, køreren stod på, var under én meter bred. Vognene var skabt til ­ fart ikke til at beskytte væddeløbskøreren.

“Vognene var meget farlige at køre, og løbet så også farligt ud. De romerske tilskuere forventede spænding”, fortæller den britiske historiker Mike Loades, som har testkørt hestevognen.

Løbene med fire heste spændt for hver vogn var de mest populære, og hastigheden kom op på 60 km/t. Den farligste del af løbet var svingene, hvor rytterne kørte tæt og risikerede
ødelæggende sammenstød.

Blev bygget i forbindelse med dokumentarserie

De romerske hestevogne er blevet rekonstrueret i forbindelse med en dokumentarserie om den romerske væddeløbskører Flavius Scorpus produceret af Smithsonian Channel.

Slaven Scorpus blev en superstjerne, der i løbet af sin 10-årige karriere tjente en sum, der svarer til 100 mia. nutidskroner. Køreren døde 26 år gammel i 95 e.Kr. i en løbsulykke.

Læs også:

Romerriget

Sex-orgier var god latin i Rom

7 minutter
Romerriget

Havde romerne kontakt til Kina?

1 minut
Romerriget

Smart trick sikrede romerske stridsvogne sejren

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul