Romernes hemmelige våben spredte stor frygt

Romerne borede huller i de blykugler, der var for små til katapulterne, og brugte dem i stedet til psykologisk krigsførelse.

De vejer omkring 30 gram hver og ser ikke ud af meget. Men når de bliver sendt gennem luften i høj fart, lyder de som haglgeværer og kan skræmme en hel hær.

© John Reid/Trimontium Trust

I dag betragter de fleste en sten med hul i som en lykkesten. Men sandsynligheden for, at det samme gjaldt for indbyggerne i Burnswark Hill i det andet århundredes sydøstlige Skotland, er meget lille.

For 1800 år siden blev de nemlig angrebet af romerne, der brugte de hullede sten som våben.

Rædselsvåben blev til

Den romerske hær brugte ofte katapulter og lod sten og kugler af bly regne ned over fjenden med op til 160 km/t. Med den fart kunne de største sten kappe hovedet af en mand.

Men det gav nye muligheder, hvis man borede huller i kasteskytsene, forklarer John Reid, der er udgravningsleder i Burnswark Hill, hvor man for nylig har fundet en stor bunke af de hullede sten.

Romerne borede selv hullerne i de sten, der indeholdt bly, hvilket fik dem til at sige en skarp, hvislende lys, når de blev sendt gennem luften - ligesom haglgeværer.

"Pludselig blev skotterne ikke bare angrebet af dødbringende kugler, nej, de sagde også en lyd, der var så skræmmende, at de måtte dukke deres hoveder," siger John Reid, der betegner de små, hullede blykugler som "rædselsvåben".

Psykologisk taktik

Det skotske landskab kan være ekstremt ufremkommeligt. Især i bjergene er der store, isolerede områder, som gjorde det svært for romerne at angribe med de våben, de havde til rådighed, da de ville indtage Skotland i begyndelsen af det andet århundrede.

Romerne havde derfor brug for at lægge en taktik, der kunne give dem det psykologiske overtag over fjenden. Med de hvislende kugler plantede de frygt hos deres fjender og gjorde det lettere at angribe dem.