The Vindolanda Trust
Vindolanda breve

Romersk gardepræfekts breve oversat

En håndfuld breve fundet i det romerske Vindolanda-fort i Nordengland giver enestående indsigt i en officers dagligdagsproblemer

“Du sendte mig den forkerte nøgle sammen med boksen, for den hører efter sigende til det lille lagerrum!”

Sådan skrev den romerske gardepræfekt Julius Verecundus surt i et brev til sin slave Audax for 2.000 år siden.

Beskeden, som uden tvivl gav Audax røde ører, blev fundet sammen med 24 andre breve i romerfortet Vindolanda i Nordengland i 2017.

Brevene, der er skrevet på træplader, blev siden konserveret og er nu oversat.

Enestående indblik i livet i fortet

“Denne korrespondance til og fra Verecundus giver os uovertruffen indsigt i dagliglivet for en ledende officer udstationeret i den nordligste del af Roms imperium”, forklarer arkæologen Andrew Birley til avisen The Chronicle.

Brevene er skrevet mellem år 85 og 92 e.Kr., da Julius Verecundus var chef for den såkaldte 1. tungriske kohorte, der skulle bevogte grænsen mod de skotske stammer i nord.

Underofficer skulle straffes

Men brevene afslører, at dagene gik med meget andet end at bekæmpe vilde skotter. I et andet brev beder to af Verecundus’ soldater om, at han aflaster en af deres venner ved at give ham “lettere militærtjeneste”.

Om gardechefen fulgte opfordringen, er uvist, men i et andet brev klager officeren Secundus til Verecundus over en under­officers “lille udbrud af vrede, som bør medføre en reprimande”.

Problemerne kunne dog også være endnu mindre som fx en officer, der skriver til gardepræfekten om en kniv, som nogle tropper har hugget.

De nyoversatte breve vil i dette forår blive udstillet på Vindolanda-museet.