Parco Archeologico dell'Appia Antica
Herkulesstatue kejser Decius

Romersk kejser klædt ud som Herkules fundet i kloak

En kloak i Rom viste sig at gemme på meget andet end skidt og møg. Den lå nemlig tæt ved den historiske Via Appia, og på besynderlig vis var en romersk kejserstatue endt dernede.

Heldigvis var der en arkæolog til stede, da italienske arbejdere var ved at reparere en gammel kloak i Rom. Kloakken viste sig nemlig at gemme på intet mindre end en 1700 år gammel statue af en romersk kejser.

Statuen kom til syne, da en bulldozer gravede sig vej igennem de gamle rørledninger. Den tilstedeværende arkæolog opdagede straks statuen og fik gravearbejdet standset. Desværre havde statuen allerede fået sine ædlere dele skamferet, og der var blevet slået flige flere steder. I betragtning af den hårde behandling er den dog godt bevaret, og mange af de stykker, der enten tidligere eller under udgravningen er blevet slået af, forventes at kunne sættes på statuen igen.

Herkulesstatue kejser Decius

Det var straks tydeligt for arkæologerne, at statuen forestillede en person klædt ud som Herkules med det velkendte løveskind og køllen.

© Parco Archeologico dell'Appia Antica

Forestiller konservativ kejser

”Dette ansigt kom til syne, og det blev straks identificeret som en person klædt ud som Herkules”, forklarer arkæolog Francesca Romana Paolillo fra Parco Archeologico dell'Appia Antica, der er ansvarlige for udgravningen.

Historikere har bemærket, at statuens ansigt minder meget om kejser Decius', der regerede i Rom fra år 249 til 251 e.Kr. Mange romerske kejsere lod sig skildre i Herkules' billede, da han var det ultimative symbol på styrke.

”Det ville give mening for Decius at lade sig portrættere sådan her”, forklarer historiker Owen Jarus fra University of Michigan. ”Det skyldes hans religiøse politik og hans ønske om at styrke Roms dyrkelse af de traditionelle guder”.