Highways England, Historie

Romersk møllesten med fallos fundet

Britiske forskere jubler over den sjældne sten, som kaster nyt lys over romernes begejstring for symboler på virilitet.

Under arbejdet med at anlægge en ny engelsk motorvej i 2018 dukkede ikke færre end 300 antikke håndkværne op. Siden har britiske arkæologer arbejde med rense de små møllesten, og på en af dem gemte sig noget så sjældent som et motiv: Oven i købet et fallossymbol.

Møllestenen er lille – ikke meget større end en pizzatallerken – og stammer fra dengang England var en romersk provins. Mellem år 44 e.Kr. og 410 hed England Britannia og romerske kultur smittede af på briterne.

Denne fallos-rige figur fandt arkæologer under udgravninger i Pompeji

© Marie-Lan Nguyen

Ifølge de overtroiske romere beskyttede fallossymbolet mod onde ånder og ulykke, og derfor bar kejserens legionærer en fallos-amulet, når de drog i kamp.

Romernes håndkværne bestod af to svære sten. Stenen med fallossymbolet på har været den øverste.

© Highways England

Fallosser strittede overalt

I Britannia såvel som i resten af romerriget sås fallos-symboler over alt: På væggene i byernes badstuer, over døren til private hjem og på husmure. Ja selv vigtigt husgeråd som møllesten i hjemmets håndkværn blev åbenbart forsynet med fallossymboler.

De britiske forskere jubler, for fundet hører til de sjældne: Ud af 20.000 antikke møllesten og håndkværne, som hidtil er fundet i Storbritannien, bærer kun tre af dem en dekoration. Og motorvejsfundet er den eneste, som er smykket med en fallos.