Forskere har bjærget flere tusinde glasvarer fra et romersk skibsvrag i Middelhavet og beskriver nogle af dem som "perfekt bevarede".
Arkæologer har kendt til vragets placering i et årti, men først nu har de haft muligheden for at nærstudere skibet, der formentlig sank omkring år 100 e.Kr.
Skibets kostbare og skrøbelige last kaster ifølge eksperterne nyt lys over handelsruterne i Romerriget.
Droner henter fortiden op til overfladen
Skibsvraget med navnet Capo Corso 2 ligger 350 m under havoverfladen mellem den franske halvø Cap Corse og den italienske ø Capraia.
Det blev først fundet i 2013 og er siden blevet undersøgt ad to omgange.
Men i starten af juli vendte et internationalt forskerhold tilbage til vraget – denne gang med hjælp fra to undervandsdroner.

Forskerne har bjærget hele sæt af pustet glas, der med deres ord er "perfekt bevaret", fra skibsvraget ved navn Capo Corso 2.
De to droner tillod ikke alene forskerne at kigge dybere ind i det 2.000 år gamle skibsvrag, de gjorde det også muligt at hente en stor del af skibets last op til overfladen.
Flere tusinde glasvarer – herunder drikkeglas, tallerkener og amforaer – skal nu undersøges nærmere. Forskerne bjærgede også to bronze-kar og flere plader af glas, der formentligt skulle sælges videre til yderlige forarbejdning.
Skibets last ligner syrisk glas-håndværk
Glasvarerne ligner ifølge forskerne glaspusteri fra det antikke Syrien, og fundet kan derfor være med til at give et mere nuanceret billede af Romerrigets handelsruter i Middelhavet.
I det første århundrede f.Kr. var syrerne formentligt de første i verden til at puste glas. At puste glas gjorde det lettere, hurtigere og billigere at fremstille varer i det gennemsigtige materiale end ved at støbe det.
Området langs den syriske kyst var derfor et af verdens vigtigste centre for produktion af glasvarer, både før, under og efter romertiden.
De vurderer derfor, at skibet har været del af en større handelsrute, der fragtede glas fra Syrien til Frankrig.
Syrien var i næsten 600 år en romersk provins fra år 64, da hærføreren Pompejus den Store slog den armenske konge Tigranes.
Frankrig var formelt en romersk provins med navnet Gallien fra år 27 e. Kr., men allerede omkring 70 år før havde en fremadstormende hærfører ved navn Julius Cæsar reelt knust lokalbefolkningens modstand.
Se video fra dronernes dyk ned til Capo Corso 2 her
En stor handelsrute startede i den syriske provinshovedstad Antiochia – i dag den tyrkiske by Antakya – hvor der i romertiden boede mellem en kvart og en halv million mennesker. Herfra sejlede handelsskibene til andre storbyer som Alexandria, Byzans og Rom, inden turen muligvis gik til den galliske handelsby Massilia, nutidens Marseille.
Capo Corso 2 ligger på den rute, der gik fra Luna (i dag Luni) i Norditalien til Marseille.
Når glasset fra Capo Corso 2 er blevet analyseret grundigt, kan det være med til at “genskrive en side i historiebøgerne om Middelhavshandlen”, skriver den italienske myndighed for bevarelse af kulturarv under vandet i en pressemeddelelse.
I de kommende år vil forskere fra både Frankrig og Italien ifølge pressemeddelelsen arbejde for at få sat gang i en større undersøgelse med inddragelse af flere forskellige akademiske discipliner.