Museum of London Archaeology, Shutterstock

Romersk slave fundet i England

Før har arkæologer blot kunnet gætte på, at de havde fundet romerske slaver. Nu har briterne udgravet et lig med en romersk lænke om benene.

Håndværkere gjorde et spektakulært fund, da de gravede ud til en udestue i Great Casterton 150 km nord for London. Her stødte de på et skelet, som ikke alene viste sig at stamme fra den romerske besættelse af Storbritannien, men også bar en lænke om benene.

Britiske arkæologer tøver derfor ikke med at kalde fundet “det mest overbevisende eksempel på resterne af en romersk slave, der endnu er fundet i Storbritannien”.

Udgravningsleder Michael Marshall fra Museum of London Archaeology er begejstret for fundet:
“At få mulighed for at studere liget af en person, der med stor sandsynlighed var en slave, er yderst vigtigt”.

Lænken sad om læggene på den romerske slave, viser udgravningsholdets skitse.

© Museum of London Archaeology

Manden levede for 1.700 år siden

Tidligere har forskere måttet nøjes med at gætte. Ud fra gravens ydmyghed og det hårde slid på den afdødes knogler har forskerne kunnet kategorisere skelettet som de jordiske rester af en af Romerrigets slaver. Hvorfor slaven fra Great Casterton blev stedt til hvile iført lænker, er dog stadig et mysterium.

Skelettet skal nu undersøges nærmere, og arkæologerne håber på, at det kan afsløre mere om de romerske slavers levevilkår. De foreløbige undersøgelser viser, at personen enten har været udsat for en faldskade eller har levet et liv med hårdt fysisk arbejde. Manden var 26-35 år gammel, da han døde på et tidspunkt mellem år 226 og 427 e.Kr.