The Vindolanda Trust
Romersk sexlegetøj

Romersk sy-redskab viste sig at være sexlegetøj

I 30 år troede museumsfolk, at de var i besiddelse af et oldtidsredskab til at stoppe huller i tøj. Men så gik det op for en arkæolog, at det måske var nogle andre huller, det havde stoppet.

Blandt 800 andre genstande fra romertiden, som engelske arkæologer fandt i en grøft i 1992, befandt der sig en ca. 16 cm lang trægenstand. Arkæologerne katalogiserede den dengang som et stoppeværktøj, som var blevet brugt til at reparere huller i stof.

Men nu har arkæologer taget endnu et kig på genstanden, og i et nyt studie konkluderes det, at der sandsynligvis er tale om noget helt andet – et stykke romersk sexlegetøj.

”Jeg må indrømme, at dele af mig tænker, at det er indlysende, at det er en penis”, forklarer arkæolog Rob Collins var Newcastle University. ”Jeg ved ikke, hvem der katalogiserede den. Måske en person, der var ukomfortabel med det, eller ikke forestillede sig, at romerne kunne finde på den slags”.

Kan være brugt som torturdildo

Har arkæologerne ret, er der tale om den første fundne romerske dildo i fuld størrelse. Hidtil har man kun kendt til billedgengivelser eller små miniaturer.

Men det er ikke sikkert, at dildoen er blevet brugt til nydelse. ”Den kunne være blevet anvendt som torturredskab”, forklarer Collins. Seksuelle torturredskaber var ikke ukendte i Romerriget, og med sin store størrelse kunne den let gøre skade.

Arkæologerne holder dog døren på klem for, at genstanden kan have haft andre formål. Fx. var det almindeligt at have udskiftelige peniser på en religiøs statue, som besøgende kunne gnubbe for at bringe held.

Romersk sexlegetøj

Genstanden har adskillige mærker efter redskaber, som har haft til formål at gøre den mere glat.

© The Vindolanda Trust