Johan Rönnby & Shutterstock
Romerske Mønter Gotska Sandön

Romerske mønter fundet på en øde ø i Østersøen

Romerne sejlede aldrig dybt ind i Østersøen – i hvert fald ikke så vidt historikerne ved. Så hvad i alverden laver næsten 2000 år gamle romerske mønter på en ubeboet svensk ø?

Hvordan endte de dog her? Det spørgsmål har svenske arkæologer stillet sig selv, siden de fandt to små romerske mønter på den ubeboede ø Gotska Sandön.

Mønterne er fra henholdsvis kejser Trajan (98-117 e.Kr.) og kejser Antoninus Pius' (138-161 e.Kr.) tid, men det virkelig mystiske er, at de er dukket op på en afsidesliggende ø midt ude i Østersøen omtrent 40 km nordøst for Gotland. Her var ingen fast beboelse på romersk tid.

Arkæolog Johan Rönnby fra Södertörn Universitet i Stockholm, der var med til at finde mønterne, forklarer, at de romerske mønter kan have været i brug længe efter.

Mønterne var nemlig lavet af sølv, og de beholdt derfor i store træk deres værdi, selv efter at Romerriget kollapsede i 400-tallet.

Gotska Sandön

Den øde ø Gotska Sandön har igennem historien kun været et midlertidigt stop for fiskere, smuglere og enkelte uheldige strandede fra skibsforlis.

© Johan Rönnby

Kan stamme fra skibsforlis

Men hvordan endte mønterne på den ubeboede ø? Rönnby forklarer, at det er muligt, at mønterne er kommet til øen sammen med ofrene for et skibsforlis. Farvandet omkring øen er notorisk farligt og har taget livet af mange sømænd i årenes løb.

Selvom romerne skrev om Østersøen, så er der ingen beviser for, at de selv var der.

“Det er usandsynligt, at der har været tale om et romersk skib”, forklarer arkæologen. Romerske mønter er tidligere fundet på Gotland, men her var også adskillige byer, og mønterne kan være endt i byen via handel fra nær og fjern.

Der findes ingen beviser for, at romerne nogensinde har været i Østersøen, og mysteriet om, hvordan mønterne ankom til øen, vil måske aldrig blive løst: “Vi ved simpelthen ikke, hvordan de kom dertil”, afslutter Rönnby.

Romerske Mønter Gotska Sandön

De to fundne mønter er begge romerske denarer. Den ene stammer fra Kejser Trajans regeringsperiode (98-117 e.Kr.) og den anden fra Kejser Antoninus Pius (138-161 e.Kr.).

© Johan Rönnby