En rusten klump metal udgravet i Tyskland har vist sig at gemme en ekstremt velbevaret romersk militærdolk med tilhørende skede og bælte.
Det usædvanlige fund blev gjort på en gravplads for romerske tropper, som kæmpede mod germanerne.
“En så velbevaret kombination af et sådant våben samt skede og bælte har ikke sin mage i hele Europa”, skriver de forbløffede forskere i en pressemeddelelse.

Den enestående dolk blev fundet af arkæolog-praktikanten Nico Calmund (tv) i 2019. Det tog eksperter ni måneder at rense våbnet.
Fundet nær romersk soldaterlejr
Den ca. 35 cm lange dolk blev fundet af den 19-årige arkæolog-praktikant Nico Calmund, da han sammen med arkæologer fra Landschaftsverbandes Westfalen-Lippe (LWL) gravede nær byen Haltern am See i Tyskland.
Her lå i tiden under kejser Augustus fra 27 f.Kr. til 14 e.kr. en romersk hovedlejr for en del af de tropper, som skulle sørge for ro i kejserens nyerhvervede provins Germania.
Provinsprojektet endte brat, da op imod 20.000 romerske legionærer blev slagtet i et germansk bagholdsangreb i år 9 e.Kr.
Det tog ni måneder at rense dolken
Nico Calmund fandt den rustne dolk i de jorddynger, som omgiver lejrens gravplads. Først troede han, at det var et søm, men da arkæologerne undersøgte fundet gik sandheden op for dem.
Det tog dem ni måneder at rense våbnet og dets sølvdekorerede skede. Ifølge eksperterne er dolken en såkaldt pugio, som blev brugt til nærkamp. Slidspor viser, at dolken har været i brug.
Hvordan den endte, hvor den blev fundet, er dog et mysterium.
Romerske legionærer blev som regel ikke begravet med deres våben.
Det gjorde til gengæld mange af de fremmede soldater – såkaldte hjælpetropper – der kæmpede som lejesoldater for romerne. Det kunne fx være gallere eller germanere.
Alternativt kan en af de romerske legionærer specifikt have bedt om at få dolken med sig i graven i tilfælde af sin død, selv om det ikke var kutyme.