Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den jødiske historiker Flavius Josephus var øjenvidne til romernes angreb på og ødelæggelse af Jerusalem og beskrev blandt andet Den Tredje Mur, og slaget er flere gange blevet afbildet som her. Men først nu har man fundet konkrete beviser på murens eksistens.

© Wikimedia
Civilisationer - Romerriget

Sagnomspunden mur fundet i Jerusalem

Placeringen af Jerusalems Tredje Mur har længe været et mysterium for forskerne. Nu er der endelig gennembrud i sagen.

Omkring år 40 påbegyndte kongen af Jerusalem, Agrippa 1, opførelsen af en enorm mur, der skulle beskytte Jerusalem mod romerske angreb. Byen havde allerede to forsvarsmure, og den nye mur blev derfor kendt som Den Trejde Mur.

Det tog næsten tyve år at færdiggøre byggeriet, men anstrengelserne var forgæves:

Modstanden mod romerne mislykkedes i år 70, da romerne under Titus' ledelse trængte gennem muren og jævnede både den og store dele af Jerusalem med jorden.

Første konkrete bevis

I årevis har forskere diskuteret detaljerne omkring slaget og murens placering. Men nu ser et nyt fund ud til at give dem de svar, de har manglet.

I Jerusalem har arkæologer nemlig fundet resterne af et tårn, der engang stod på toppen af Jerusalems sagnomspundne Tredje Mur.

Fundet er næsten to meter bredt og er det første konkrete bevis på, at Den Trejde Mur rent faktisk eksisterede.

Arkæologerne arbejder stadig på stedet, hvor man både har fundet resterne fra Den Tredje Mur og kasteskyts, som romerne angreb de jødiske vagter med.

© Israel Antiquities Authority

Vidensbyrd om intensivt bombardement

Udgravningslederne Rina Avner og Kfir Arbib fra de israelske antik-myndigheder kalder fundet af Den Tredje Mur et gennembrud:

"Det er et fascinerende vidnesbyrd om det intensive bombardement, romerne udsatte Jerusalem for," siger de i en pressemeddelelse.

Tæt på muren har arkæologerne desuden fundet både romerske potteskår og mere end 70 kasteskyts, som romerne brugte til at angribe de jødiske vagter.

"Alle disse informationer har fået os til at konkludere, at vi endelig har fundet en del af den mur, romerne trængte igennem for at erobre Jerusalem," siger arkæologerne.

Man har dateret muren på baggrund af romerske potteskår og keramik, som man også har fundet på stedet.

© Israel Antiquities Authority

Læs også:

Mytologi

Englænderne så rumvæsener for 900 år siden

2 minutter
Romerriget

Cæsars blodmønt skal koste millioner

3 minutter
Bygningsværker

Sådan blev Den Kinesiske Mur bygget

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul