Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority
Mand og dame med antikt sværd

Sjældent fund: Grotte i ørkenen gemte på fire romerske sværd

I en grotte i Israels ørken har forskere fundet fire sværd, der blev gemt og glemt for næsten 2.000 år siden. Våbnenes type afslører, at de nok blev gemt af jødiske oprørere.

I Judæa-ørken har arkæologer fundet fire sværd, der for næsten 2.000 år siden blev gemt i en grotte.

Sværdene er meget velbevarede og sidder stadig i deres læderskeder.

Tre af sværdene er omkring 60 cm lange og af spatha-typen, der blev opfundet af romerne og siden genfortolket af andre europæiske folkefærd som frankerne og vikingerne.

Det sidste sværd måler kun 45 cm og er et ringsværd – opkaldt efter ringen i bunden af skæftet.

Arkæologerne fra Israels Antikvitetsmyndigheder og Ariel University fandt også et romersk kastespyd, et såkaldt pilum.

Jødiske rebeller kæmpede indædt mod romernes herredømme

I og med våbnene ser romerske ud, antager forskerne, at de er blevet gemt i grotten i 'En Gedi-naturreservatet som krigsbytte.

"At våbnene var gemt dybt nede i sprækkerne i den isolerede grotte nord for 'En Gedi-naturreservatet antyder, at de blev taget fra romerske soldater som krigsbytte eller fra en slagmark og siden gemt, så judæiske oprørere kunne bruge dem", forklarer Dr. Eitan Klein, der er direktør ved Judean Desert Survey Project, til netmediet IFLScience.

Under Romerriget var området, der i dag udgør Israel og Palæstina, i århundreder en romersk provins under navnet Judæa.

Men jøderne forsøgte ad flere omgange at genvinde deres selvstændighed i blodige oprør.

Antikt sværd på sort baggrund

Et af de fire sværd er et romersk ringsværd, der måler omkring 45 cm i længden. De nyfundne våben skal nu restaureres grundigt, inden de skal analyseres yderligere, så forskerne forhåbentligt kan afsløre mere om, hvor sværdene og spyddet stammer fra.

© Dafna Gazit/Israel Antiquities Authority

I 66 e.Kr. udbryder en voldsom opstand, hvor jøderne ender med at vinde en ydmygende sejr over romerne og dræbe omkring 6.000 legionærer.

Fire år senere tog den romerske supermagt dog hævn, hvilket endte med nedbrændingen af jødernes vigtigste helligdom, Templet i Jerusalem.

Sværd kan stamme fra jødernes sidste oprør

I 132 e.Kr. krakelerer et halvt århundrede med anspændt fred mellem romerne og jøderne igen.

Anledningen er, at den romerske kejser Hadrian har forbudt omskæring, og det ser jøderne som en bevidst provokation.

Judæa rejser sig igen i et stort oprør, anført af den karismatiske Simon Bar Kochba, der anser sig selv som legemliggørelsen af Messias.

Igen vinder jøderne det første slag, men taber den store krig. De når at oprette en selvstændig jødisk stat, men den overlever kun i to år, inden Rom sender en stor hær under ledelse af den erfarne general Julius Severus. Langsomt, men sikkert klemmer han livet ud af det jødiske oprør.

Forskerne mener, at de fire nyfundne sværd sandsynligvis er blevet gemt i grotten under Bar Kochba-oprørene.

Våbnene er nu sendt til rengøring og restaurering, inden yderligere undersøgelser skal fastslå, om det sjældne fund vitterligt er oprørernes krigsbytte, som de aldrig vendte tilbage for at hente.