Cotswold District Council
Romerske ryttersværd

Sjældne romerske ryttersværd opdaget under metaldetektor-træf

Når arkæologerne finder romerske sværd i Storbritannien, er der typisk tale om de korte infanterisværd. Men en lokal englænder med en metaldetektor har nu fundet hele to sjældne ryttersværd.

Museumsfolk fra Cotswold District i England har netop offentliggjort fundet af to romerske ryttersværd – med delvist bevarede sværdskeder i træ.

Sværdene blev, sammen med en lille skål af kobber, fundet af englænderen Glenn Manning under et træf for metaldetektor-entusiaster.

Manning, der ejer grunden, de blev fundet på, besluttede sig hurtigt for at donere dem til det lokale Corinium Museum i Cirencester.

”Det er et utroligt vigtigt fund. Disse to sværd er bevis for tilstedeværelsen af romersk militær i den nordlige del af Cotswold-dikstriktet”, udtaler museumsdirektør Emma Stuart fra museet.

Sværdenes ægthed blev vurderet af professor Simon James fra Leicester Universitet, og han stemmer i: “Jeg kan ikke komme i tanke om noget andet tidspunkt, hvor to sværd fra det romerske Storbritannien er blevet fundet på denne måde”, forklarer han.

Adskiller sig fra romernes berømte sværd

De to ryttersværd er af typen kaldet spathas. De er væsentligt forskellige fra de infanterisværd, vi normalt forbinder romerne med – gladius.

Hvor gladius-sværdene er små og korte stikvåben til nærkamp, er de fundne spathas lange hugvåben, skabt så en rytter til hest kunne nå de fjendtlige soldater til fods.

Det er dog ikke sikkert, at våbnene rent faktisk stammer fra en romersk kavalerist. Arkæologerne regner med, at de er fra omkring 200-tallet e.Kr., og i denne periode var den romerske provins Britannia så plaget af banditter og røvere på landevejene, at alle havde lov til at gå med sværd.

Nu skal sværdene analyseres yderligere med røntgen-scanninger for at finde frem til mere om deres ophav.

Se lokale museumsfolk præsentere fundet af de to sværd.