Romerne var stolte af deres mange love, der blev diskuteret og vedtaget i det såkaldte senat.

© Bridgeman

Skøre love styrede livet i Rom

Oldtidens romere så med stolthed på deres love og retsvæsen, der var et klart bevis på, at de stod højt hævet over barbarerne. Men set med nutidens øjne kan lovene virke en smule uciviliserede - mildt sagt.

14. august 2019

Fædre måtte sælge deres børn tre gange

De Tolv Tavlers Lov var grundlaget for den ældste romerret og blev udarbejdet ca. 450 f.Kr. Loven forklarede bl.a., hvordan ejerforhold skulle afklares.

  • Hvis en romersk mand var i besiddelse af noget i et år, blev det automatisk hans ejendom.
  • En kvinde, som ikke ønskede at blive sin mands ejendom og miste sine rettigheder, måtte derfor forlade hans hjem mindst tre nætter om året.
  • Børn blev betragtet som farens ejendom, og det var tilladt at sælge sit barn som slave for en tidsbegrænset periode – dog kun tre gange, ellers kunne faren miste forældremyndigheden.
  • Tyveri, der foregik om natten, skulle straffes hårdere end tyveri i dagslys.
  • En mand, som brækkede en knogle på en anden mand, blev pålagt at betale en bøde på 300 romerske pund. Hvis den skadede var en slave, blev bøden halveret.

Hvis du også vil vide, hvorfor hermafroditter skulle puttes i kasser, og hvorfor kvinder ikke måtte gå i pænt tøj, så kan du bestille næste udgave af HISTORIE her.

I magasinet har vi nemlig sat fire sider af til at gennemgå romernes allermest vanvittige love. 

Juraens begyndelse: De Tolv Tavlers Lov blev oprindeligt skrevet på 12 bronze­tavler og offentliggjort på forsamlingspladsen ved Forum Romanum. Lovsamlingen regulerede sociale og familiære relationer.

© Johann Nicolaus Funck & Shutterstock

Flæsk udelukkede soldater fra hæren

Romerne elskede mad, og hos overklassen skortede det ikke på delikatesser som østers, ål og søpindsvin under måltiderne. De overdådige banketter blev dog betragtet som dekadente af mange, og love blev indført for at begrænse dem.

Eksempelvis fik de romerske censorer bemyndigelse til at bestemme, hvor mange penge borgerne årligt måtte bruge på fx flæsk. Grovædere, som brugte mange penge på netop flæsk, blev desuden betegnet som æreløse. Censorerne kunne ydermere udelukke overvægtige folk fra hæren.

Flertallet af romere var fattige og havde ikke råd til at fråse i kød og andre lækkerier. For dem bestod den daglige kost primært af brød, grød og kogte grøntsager.

Tegn abonnement på HISTORIE nu og få mange flere skøre romerske love. Vi har sammensat en velkomstpakke, hvor du får et helt særlige digitalt tillæg om Middelalderens mystiske overtro leveret direkte i din indbakke. 

Som ny HISTORIE-abonnent får du:

  • 3 numre af HISTORIE - Nordens bedste historiemagasin
  • Et spændende digitalt særnummer om middelalderens mystiske overtro
  • En smart Nordic Steamer, så du aldrig igen skal have en krøllet skjorte på
  • Fri adgang til HISTORIEs digitale arkiv – hvor du kan læse de seneste 12 numre af magasinet

Måske er du interesseret i...

Læs også