Consorcio Ciudad Monumental de Mérida

Stort romersk pengeskab udgravet

Casa del Mitreo er Spaniens guldgrube fra romertiden. Udgravningerne af villaen begyndte for 55 år siden, men nye spændende fund dukker stadig op – senest et sjældent pengeskab.

Spanske arkæologer har udgravet et 3 m langt og 1,5 m dybt pengeskab fra Romerrigets storhedstid. Det lå i ruinerne af en rigmandsvilla kaldet Casa del Mitreo i byen Emerita Augusta (nutidens Mérida i det sydvestlige Spanien).

Pengeskabet – en såkaldt arca ferrata – er lidt af en sjældenhed. Kun fire andre har overlevet frem til i dag. Desværre hærgede en voldsom brand Casa del Mitreo i 300-tallet e.Kr., og det gik hårdt ud over værelset, som pengeskabet stod i.

“Pengeskabet er i en dårlig forfatning, fordi huset styrtede sammen under branden og knuste det. Vi har kun den forkullede træramme, som pengeskabet var bygget op om, bronzebeklædningen og nogle af dekorationerne på ydersiden”, forklarer arkæologen Ana María Bejarano Osorio, som deltog i udgravningsarbejdet.

Osorios hold af eksperter håber nu, at de kan stykke stumperne sammen til et lige så flot resultat som den arca ferrata, der findes på museet i Zaragoza.

Romerske pengeskabe var rigt dekorerede. Dette lille eksemplar på 89 x 95 cm er i dag udstillet på museet i den spanske by Zaragoza.

© Museo de Zaragoza, NIG 50112. Picture: José Garrido Lapeña

Villaen var gigantisk

Selvom arkæologer allerede gik i gang med at udgrave Casa del Mitreo i 1966, er de langtfra færdige. Det skyldes pengemangel, men også at villaen er på ikke færre end 3.386 kvadratmeter.

Ejeren var en succesfuld romer, formentlig en købmand, som udsmykkede sit hjem med imponerende mosaikker og skulpturer. Hans store pengeskab prydede lokalet, hvor han modtog fornemme gæster.