Shutterstock

Sulten grævling finder romersk skat

Arkæologer fik hjælp fra en noget uventet kant, da de gjorde et af Spaniens mest spektakulære møntfund.

En januar-snestorm og en sulten grævling har hjulpet arkæologer til at gøre et vigtigt fund af romerske mønter nær Berció i det nordlige Spanien.

Tilbage i januar 2021 blev Asturien på Spaniens nordkyst ramt af lave temperaturer og sne, der gjorde det svært for områdets dyr at finde mad. En sulten grævling gravede derfor ekstra dybt efter føde nær sin hule, men stødte i stedet på en gemt skat. Fundet blev gjort af to arkæologer tre måneder senere.

“I sandet, der sandsynligvis var gravet op af en grævling nær indgangen til dens bo, fandt vi mønterne, og der lå flere indenfor”, forklarer arkæologerne i deres afhandling om fundet.

I alt havde grævlingen afdækket 209 romerske mønter fra 200- til 400-tallet e.Kr.

Sveberne er formentlig skyld i møntfundet. Stammen boede oprindeligt i det nordlige Tyskland, men mange af dem udvandrede i 400-tallet og skabte sig et rige langs Spaniens Atlanterhavskyst.

© HISTORIE

Kostbarheder fra hele Europa

Møntfundet er et af de største, der er gjort i det nordlige Spanien. Flertallet af de fundne mønter stammer fra andre dele af Romerriget; fx er der mønter fra Antiochia og Konstantinopel i det østlige Middelhavsområde, mens en enkelt mønt fra London havde fundet vej til grævlingens hule.

Forskerne formoder, at møntskatten blev gravet ned engang i 400-tallet e.Kr. På dette tidspunkt blev det nordlige Spanien invaderet af den germanske stamme sveberne, der slog sig ned på Den Iberiske Halvø.

I de urolige tider gemte en lokal rigmand formentlig en formue i mønter, men vendte aldrig tilbage for at grave den op igen.