Ministero della cultura
Pozzuoli dykkere finder arabisk tempel

Sunket arabisk tempel fundet ud for Italiens kyst

Ud for Romerrigets enorme havneby Puteoli er der gjort et unikt undervandsfund. Det vidner om, hvordan især ét arabisk folkefærd havde en særlig plads i romernes hierarki.

Ud for Pozzuolis kyst, en italiensk by vest for Napoli, har undervandsarkæologer fundet to romerske altre i marmor, som stammer fra et sunket arabisk tempel.

Templet blev bygget af nabatæerene, der var allierede med romerne og regerede over et territorium, der strakte sig fra Eufrat i nutidens Tyrkiet til Det Røde Hav. Riget er især berømt for hovedstaden Petra i nutidens Jordan, men havde desuden etableret en stor handelsstation i Pozzuoli (oldtidens Puteoli), der under kejsertiden var den største handelshavn i Romerriget.

“Det antikke Puteoli afslører endnu en af sine skatte, som vidner om rigdommen og omfanget af kommercielle, kulturelle og religiøse udvekslinger i Middelhavsområdet i den antikke verden”, udtaler den italienske kulturminister Gennaro Sangiuliano i en pressemeddelse.

Nabatæerenes keramik

Nabatæerene var bl.a. kendt for deres flotte keramik, der var tyndt og oftest rødt påmalet med sorte naturmotiver.

© Michael Gunther

Arabisk folk havde eget kultsted

Arkæologer har længe vidst, at Pozzuoli var et smeltedige i Romerriget. Havnebyen var den primære destination for den enorme kornimport fra Egypten til Romerriget og tusindvis af skibe ankom hvert år fra Alexandria med korn, som blev fordelt ud til resten af riget.

Den romerske filosof Seneca beskrev, hvordan havnen var fyldt med ekstatiske mennesker, når bare “post-bådene”, som annoncerede at årets første kornlevering var på vej, kunne ses i det fjerne.

Men det var langt fra kun egyptere, som kom til byen. Allerede i midten af 1700-tallet blev her fundet et alter og kult-tavler med inskriptionen "DVSARI SACRVM" ("Hellig for Dusares"). Dette var det første bevis på, at nabatæerne havde en stor tilstedeværelse her, da Dusares var en af det arabiske folks vigtigste guder.

Der er også fundet en massiv buste i byens ruiner, som menes at forestille Dusares og i dag opbevares på Vatikanmuseet.

Fundet af de nye altre understreger, hvor vigtigt en by Pozzuoli var for nabatæerene, og hvordan de havde fået lov til at slå sig ned og lave deres egen enklave i byen – komplet med egne templer og religion.

Selvom nabatæerenes rige blev annekteret af romerne under kejser Trajan i 106 e.Kr., præsterede de at bevare meget af deres selvstændighed som romersk provins.

Nabatæerene stod for at beskytte rigets østlige grænse, men romerne respekterede også folket for deres kunst og evner indenfor handel. De fik endda mulighed for at skabte et stort handelsnetværk, som strakte sig over det meste af Romerriget.

Arkæologer håber at tegne hele havnen op

Store dele af Pozzuolis antikke havn er i dag under vand. Udover fundet af templet har dykkere også identificeret resterne af bl.a. lagerbygninger, den kejserlige administration og veje.

Arkæologerne håber, at dette på sigt vil gøre det muligt at lave en præcis optegning af den unikke havn, hvor der blev bygget tæt og religiøse templer lå klods op af bygninger, hvor hundredevis af havnearbejdere havde deres daglige gang.

Baia romersk luksusby under vandet

Indenfor de sidste år har dykkere udforsket store dele af de synkne romerske byer i Napolibugten. Lige udenfor Puteoli lå feriebyen Baia, hvor mange rige romere havde deres luksusvillaer.

© Atlas Obscura