To legetøjssværd fundet under romersk fort

Det romerske fort Vindolanda har endnu engang leveret en arkæologisk sensation: To legetøjssværd er dukket op i jorden under fortet, og de er i særdeles god stand.

Legetøjssværdene er lavet af træ.

© The Vindolanda Trust

Brugte romerske soldaterbørn deres fritid på at lege krig?

Det tyder et nyt fund fra udgravningen omkring det romerske fort Vindolanda på.

Her er to legetøjssværd dukket op af jorden, og de er i så god stand, at det ifølge arkæologerne ikke er svært at forestille sig "små piger og drenge lege soldater, mens de forsøgte at efterligne deres fædre og brødre."

Stor begejstring over fundet

Meget af jorden under Vindolanda er oxygenfri, hvilket skaber de optimale betingelser for at bevare gamle artefakter.

Og det er da også langt fra første gang, at Vindolanda leverer en arkæologisk sensation. Så sent som i juli måned dukkede en samling særdeles velbevarede breve op i jorden under fortet:

"Jeg havde aldrig troet, at vi skulle gøre et så spektakulært fund," sagde Andrew Birley, der leder udgravningen ved Vindolanda, dengang, men det nye fund vækker lige så stor begejstring:

"Ud over legetøjssværdene har vi også fundet kvinde- og børnesko som det endelige bevis på, at barakkerne fungerede som minisamfund," siger han til LiveScience.

Markerede Romerrigets nordlige grænse

Fortet Vindolanda blev bygget i slutningen af det første århundrede ved grænsen mellem Romerrigetog de ubesejrede britiske territorier i norden.

Det menes, at omkring 1000 romerske soldater levede ved fortet sammen med deres koner, børn og slaver. Børnenes tilstedeværelse bekræftes af de to nyfundne legetøjssværd.