For at rense svampen efter brug blev den dyppet i en spand med eddike, der stod fremme til fri afbenyttelse. Om en svamp blev genbrugt af flere brugere, er forskerne uenige om.
Udgravede toiletter – fx i havnebyen Ostia ca. 35 km sydvest for Rom – afslører, at romerne også skyllede renseren i en rende med rindende vand. Renden løb i gulvet foran rækken af sæder og modtog, ligesom toiletterne, sit vand fra byens veludbyggede vandforsyning.
Etruskerne opfandt fællestoilettet
De første toiletbygninger i Rom, som arkæologerne kender til, blev anlagt i 500-tallet f.Kr. Idéen til de offentlige toiletter fik romerne fra etruskerne – et italiensk folkeslag, som i ca. 300 f.Kr. smeltede sammen med det romerske folk.
Indtil da havde romerne smidt indholdet af husets natpotte ud i rendestenen.
At bygge offentlige toiletter for at opsamle folks ekskrementer og lede dem ud via byens kloaksystem var derfor både praktisk og hygiejnisk.
Udviklingen af egentligt toiletpapir begyndte i Kina. Allerede i 500-tallet e.Kr. brugte kineserne toiletpapir, og i 1300-tallet var udviklingen nået så langt, at kejserens familie brugte velduftende, parfumeret papir til at tørre sig med bagi.
I den vestlige verden slog toiletpapir først rigtig igennem fra 1850’erne. Papiret var dog ofte groft og nogle gange med splinter – først i løbet af 1900-tallet fik vi det bløde toiletpapir, vi kender i dag.