Ruten, der strækker sig fra Tunesien til den italienske ø Sicilien, er den hurtigste måde at komme fra Italien til det Afrikanske kontinent på. Samtidige kilder understreger dog, at romerne generelt holdt sig fra det åbne hav, fordi deres skibe let kunne kæntre hvis de blev mødt af store bølger.
Men de nye fund tyder på, at der i hvert var nogle romerske handelsmænd, som tænkte, at tid var profit og forsøgte at sejle direkte mellem Sicilien og Tunesien (datidens Kartago), i stedet for at tage den lange rute hele vejen rundt om Middelhavet.
Fundet overraskede arkæologerne
UNESCOs ekspedition har taget flere år og inkluderet eksperter fra otte forskellige lande. Ved hjælp af fjernstyrede undervandsrobotter var det muligt at undersøge det store område med en længde på omkring 140 km.
Projektet er udtryk for et imponerende fremskrift indenfor undervandsarkæologi.
“Tidligere kunne de fleste undervandsarkæologer kun dykke selv, eller kigge på genstande fanget med fiskenet”, fortæller undervandsarkæolog Franca Cibecchini, som var en del af ekspeditionen.
Arkæologen understregede også til National Geographic, at han ikke engang var sikker på at de ville finde noget, da havbunden her er tæt på uudforsket.
Det bør desuden understreges, at de romerske skibe teoretisk ville have været i stand til at tage turen tværs over middelhavet, selvom den ikke var uden farer. Så hvis nogle skibe har prøvet og fejlet, så er der sandsynligvis andre der har haft succes med turen.
Udover de tre romerske skibe, har ekspeditionen også fundet 21 andre skibsvrag fra forskellige historiske perioder, bl.a. et 76 meter langt skib i metal, som sandsynligvis stammer fra 1800-tallet.