V.Creuze ROV Drassm, UNESCO
3 forliste romerske skibe

Tre nyfundne romerske skibsvrag slår huller i gammel teori

En stor UNESCO-ekspedition har fundet tre romerske skibsvrag, som tilsyneladende forsøgte at sejle tværs over Middelhavet. Fundet udfordrer fuldkommen den gængse opfattelse af romernes maritime formåen.

Romerne frygtede det åbne hav og sejlede altid langs kysten, hvis de kunne slippe afsted med det.

Sådan har fortællingen i lang tid været om Romerrigets maritime formåen, men nu afslører en undersøgelse foretaget af UNESO, at den gamle historie måske skal revurderes.

Langs en af de populære skibsruter, der skærer sig tværs over Middelhavet, har UNESCO nemlig fundet tre nye romerske skibsvrag.

Ruten, der strækker sig fra Tunesien til den italienske ø Sicilien, er den hurtigste måde at komme fra Italien til det Afrikanske kontinent på. Samtidige kilder understreger dog, at romerne generelt holdt sig fra det åbne hav, fordi deres skibe let kunne kæntre hvis de blev mødt af store bølger.

Men de nye fund tyder på, at der i hvert var nogle romerske handelsmænd, som tænkte, at tid var profit og forsøgte at sejle direkte mellem Sicilien og Tunesien (datidens Kartago), i stedet for at tage den lange rute hele vejen rundt om Middelhavet.

3 forliste romerske handelsskibe

Ekspeditionensskibet Alfred Merlin havde to undervandsrobotter, som blev sendt ned på havets bund og fjernstyret fra et kontrolrum.

© UNESCO

Fundet overraskede arkæologerne

UNESCOs ekspedition har taget flere år og inkluderet eksperter fra otte forskellige lande. Ved hjælp af fjernstyrede undervandsrobotter var det muligt at undersøge det store område med en længde på omkring 140 km.

Projektet er udtryk for et imponerende fremskrift indenfor undervandsarkæologi.

“Tidligere kunne de fleste undervandsarkæologer kun dykke selv, eller kigge på genstande fanget med fiskenet”, fortæller undervandsarkæolog Franca Cibecchini, som var en del af ekspeditionen.

Arkæologen understregede også til National Geographic, at han ikke engang var sikker på at de ville finde noget, da havbunden her er tæt på uudforsket.

Det bør desuden understreges, at de romerske skibe teoretisk ville have været i stand til at tage turen tværs over middelhavet, selvom den ikke var uden farer. Så hvis nogle skibe har prøvet og fejlet, så er der sandsynligvis andre der har haft succes med turen.

Udover de tre romerske skibe, har ekspeditionen også fundet 21 andre skibsvrag fra forskellige historiske perioder, bl.a. et 76 meter langt skib i metal, som sandsynligvis stammer fra 1800-tallet.