ITV News

Tyveri af romerske fund ryster Storbritannien

Britiske arkæologer kom til at tale over sig, og det fik katastrofale konsekvenser. Nu har tyve med metaldetektorer hærget årtiers vigtigste romerske udgravning i England.

Glæden var stor, da engelske arkæologer kunne afsløre, at de i byen Scarborough havde gjort det vigtigste romerske fund i Storbritannien i mange år: Ruinerne af en stor villa.

Med eget bad og talrige sidebygninger dækkede den romerske villa et areal på mere end to tennisbaner. Og så adskilte arkitekturen sig fra alle andre romerske huse fundet i Storbritannien og resten af Europa.

Arkæologernes jubel blev dog hurtigt forvandlet til chok og ærgrelse. Få timer efter at nyheden blev offentliggjort, sneg ukendte gerningsmænd sig i ly af nattens mørke ind på udgravningsområdet.

Romersk villa med eget badehus udgravet i England

Den romerske villa dækker et areal på størrelse med to tennisbaner og er centreret om en stor, cirkelformet bygning.

© MAP Archaeological Practice

Plyndringer ødelægger kulturarv

Udstyret med metaldetektorer finkæmmede de hårdhændet store dele af villaen. Præcis hvad gerningsmændene slap væk med, er endnu uvist, men de har gjort skade på flere af ruinerne, forklarer det lokale politi. De beskriver gerningsmændene som “vandaler” – med henvisning til folkefærdet vandalerne, der i år 455 e.Kr. plyndrede Rom. Foreløbig står politiet uden reelle spor i sagen.

I 300- og 400-tallet e.Kr. lå et lille romersk fort på kysten nær Scarborough. Ikke langt derfra fandt arkæologerne pragtvillaen.

© Shutterstock, Historie

“Desværre kan kulturhistoriske forbrydelser gøre stor skade på områder af historisk interesse. Faktisk er skaden forvoldt mod samfundet i form af denne slags plyndringer umålelig og kan resultere i, at artefakter går tabt for fremtidige generationer”, udtaler en talsmand for North Yorkshires politi.