Ángel Villa
Romersk brønd

Unik sandal dukker op på bunden af en romersk brønd

Under udgravningen af en romersk brønd, har arkæologerne gjort et imponerende fund: En utrolig velbevaret sandal med dekorationer, som blev tabt for næsten 2000 år siden.

En meget velbevaret lædersandal fra romertiden er blevet fundet i en gammel brønd i byen Lugo de Llanera, der ligger i den nordvestlige spanske region Asturien.

Sandalen er dekoreret med cirkler, ovaler og fugleformede figurer, hvilket gør den helt unik.

Kun 20 romerske sandaler er blevet fundet i Spanien, men ingen andre med dekorationer.

Da den var en del af Romerriget gik byen Lugo de Llanera under navnet Lucus Asturum og var en vigtig by i provinsen Hispania fra omkring 70 e.Kr. til 300-tallet.

Men på trods af at være nævnt i skriftlige kilder, er byen aldrig blevet grundigt udgravet.

Romersk luksus dukker frem i Asturien

Efter mindre, sporadiske udgravninger i årenes løb finansierede byrådet en større udgravning i 2018 under ledelse af arkæologen Esperanza Martín.

Under de første udgravninger fandt forskerne resterne af et romersk bad, og året efter gravede de sporene af en stor villa frem.

Romersk lædersandal i mudder

Sandalen er meget velbevaret, fordi den i næsten 2.000 år har ligget i mudder på bunden af en brønd.

© Esperanza Martín

I sommer blev udgravningerne atter en gang genoptaget, denne gang med særligt fokus på brønden – og i bunden af den fandt arkæologerne den dekorerede sandal.

Mudder bevarer sandalens læder

Sandalen er særdeles velbevaret, fordi det iltfattige miljø i brøndens mudderbund har forhindret læderets forrådnelse.

Og sandalen var ikke det eneste, der tilsyneladende var blevet tabt nede i brønden. Ved en dybde på tre meter fandt forskerne også en række andre genstande, bl.a. en del af brøndens trædæksel, en bronzekedel og en lille metalring.

Esperanza Martín har også en teori om, hvordan den kostbare sandal er endt på brøndens bund:

”Det er meget sandsynligt, at den blev tabt af nogen, der ville rense brønden og så tabte sandalen, der blev fanget i mudderet”, fortæller hun til den spanske avis El Pais.

I betragtning af hvor fint dekoreret sandalen er, har ejeren sandsynligvis ikke været en slave. Det kan derfor have været husets herre, der selv har forsøgt at rense sin brønd.

Fodtøjet opbevares i øjeblikket på køl for at undgå nedbrydning, indtil det kan blive restaureret og udstillet på Asturiens Arkæologiske Museum.