Oxford Archaeology
Nyhed romersk æg udgravet

Vildt fund: 1.700 år gammelt og intakt æg

I en ældgammel romersk “ønskebrønd” i England har arkæologer fundet et 1.700 år gammelt, intakt æg. Det er blot anden gang i historien, at et intakt, romersk æg er blevet fundet.

Et hold britiske arkæologer fik bogstavelig talt en fært af oldtiden, da de under en udgravning nær byen Aylesbury fandt fire hønseæg fra Englands romerske periode.

Et af æggene var allerede ødelagt, mens to andre gik i stykker under udgravningen og frigav en “potent hørm af rådne æg”, forklarer arkæologen Edward Biddulph fra Oxford Archaeology til britiske medier.

Det fjerde æg forblev imidlertid intakt og er dermed det første intakte, romerske æg nogensinde fundet i England.

Fundet i “ønskebrønd”

De fire æg lå ifølge forskerne i en form for ønskebrønd – et menneskeskabt jordhul, som i slutningen af 200-tallet e.Kr. tilsyneladende var blevet brugt til at smide ofringer til guderne i.

Udover æggene fandt arkæologerne i brønden en række velbevarede genstande af organisk materiale, som ellers normalt rådner væk.

Men det iltfri vandhul havde bevaret bl.a. træværktøj, lædersko og og en enestående flettet kurv.

Muligvis ofret ved begravelse

Mest imponerende er dog fundet af det intakte æg, som romerne forbandt med frugtbarhed og genfødsel. Æg blev også ofret til guden Merkur, der ifølge traditionen førte de døde til underverdenen.

Derfor tror forskerne, at de fire æg blev smidt i brønden i forbindelse med en begravelse.

Kun én gang før har arkæologer fundet et intakt, romersk æg. Det blev fundet i en børnegrav i Rom i 2010.