Mennesker bag tremmer var det store trækplaster i zoo. Folk betalte gladeligt entre for at glo på inuitter, afrikanere og sydamerikanere.

1880’erne: Mennesker blev udstillet i zoo

Europæere og amerikanere valfartede med begejstring til udstillinger af afrikanske slavekvinder og blodtørstige kannibaler i zoo. De makabre optrin i zoologiske haver skulle bl.a. retfærddigøre Vestens undertvingelse af Afrika og Østen i 1800-tallet.

Zoo udstillede inuitter, masaier og aboriginere

Primitive, tilbagestående og brutale. Sådan opfattedes mennesker fra fremmede egne som Afrika og Østen: steder, som kun få vesterlændinge havde besøgt i 1800-tallet.

Samtidig hungrede europæerne efter det ukendte og særprægede, og det fandt showmænd og zoologiske haver i lande som Tyskland, Frankrig og England snart ud af at udnytte. De fragtede australske aboriginere, masaier, inuitter, afrikanere og singalesere til Europa og USA og udstillede dem til stor succes i zoologiske haver og dyreparker. Alle ville se og røre ved fx. "Hottentotternes Venus", en sydafrikansk slavekvinde, eller "abemennesket", den 23-årige pygmæ Ota Benga.

Zoo-udstillinger passede magthaverne godt

De udstillede gik ofte en grum skæbne i møde som ofre for sygdom, hjemve, ydmygelser og endda selvmord. Etnografer og showmænd fremstillede de fremmede folkeslag som laverestående og dyriske – hvilket datidens konger og politikere gladeligt brugte som undskyldning for at kolonisere ude i verden.

Læs om Ulrikaab fra Hamborg Zoo

Inuitten Ulrikaab fra Newfoundland var en af stjernerne i Hamburg Zoo i slutningen af 1800-tallet. Læs hele artiklen om Ulrikaab og andre mennesker i abebur i Historie nr. 10/2014.

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også