Shutterstock

Stenalderkvinder var fantastiske mødre

Nyt studie skrotter gammel teori om, at spædbørn døde i hobetal for 10.000 år siden.

Arkæologer finder ofte spædbørn på gravpladser fra stenalderen, og det har skabt en myte.

“Mange formoder, at spædbørnsdødeligheden var tårnhøj i fortiden, fx på grund af manglen på moderne medicin”, forklarer dr. Clare McFadden fra The Australian National University. Hun står bag et nyt studie, der knuser myten.

“Hidtil har man formodet, at hen ved 40 pct. af alle stenalderens spædbørn døde i løbet af deres første leveår”, forklarer McFadden. Men det tal er helt forkert. Sammen med en gruppe kolleger gennemgik hun statistik fra 97 fattige udviklingslande. Forskerne studerede landenes tal fra de seneste 10 år for at identificere, hvad der har betydning for, om dødeligheden bliver høj eller lav.

Ifølge den australske rapport overfortolker arkæologer, når de finder de jordiske rester af stenalderens spædbørn.

© Shutterstock

Ulande ligner stenalderen

McFadden mener, at stenalderen kan sammenlignes med ulandene, og at spædbørnsdødeligheden for 10.000 år siden derfor ikke var i nærheden af 40 pct.

Når arkæologer i dag støder på talrige spædbørnsgrave fra stenalderen, hænger det derfor ikke sammen med, at datidens mødre var dårlige til at passe deres nyfødte. I stedet er gravene et udtryk for, at stenalderens kvinder fødte mange børn.

“Når man tager et kig på gravpladser, fortæller de os faktisk mere om antallet af børn, der bliver født, men meget lidt om, hvor stor en andel der dør”, forklarer McFadden.