Københavns Universitet

Stenaldermennesker bar makabre smykker

I verdens første storby har arkæologer gjort et 9.000 år gammelt fund, der viser, at indbyggerne havde en bizar smag.

Çatalhöyük i det sydlige Tyrkiet regnes for verdens første storby. Imellem år 7100 og 5700 f.Kr. boede der op mod 8.000 mennesker i byen. Et nyt fund afslører, at deres smag var temmelig makaber, når det gjaldt smykker.

Under udgravningerne er der dukket to mennesketænder op. Der var boret huller i dem, så der kunne trækkes en snor igennem.
Arkæologer under ledelse af Scott Haddow fra Københavns Universitet mener, at indbyggerne bar mennesketænderne som smykker.

Mens de fleste nok synes, at fundet virker en smule ulækkert eller makabert, er arkæologerne derimod imponerede:

“Gennemboringen af mennesketænderne var en opgave, der blev udført af individer, der besad den fornødne viden om teknologien, materialerne og redskaberne”, der krævedes for at arbejde i det vanskelige materiale.

På det præhistoriske museum i byen Weimar har tyske eksperter skabt en model af Çatalhöyük, som storbyen så ud 7.000 år f.Kr.

© Wolfgang Sauber, Museum for Prehistory in Thuringia

Var det farfars tænder?

Det er første gang, at arkæologer finder denne slags smykker i Mellemøsten. Nærstudier af tænderne afslører, at de stammer fra to forskellige personer, og at der er tale om tænder fra voksne.

“Dette valg af materiale – og den overvejende sjældenhed – tyder på en dybere symbolsk værdi”, forklarer de danske arkæologer.

Ifølge arkæologerne kan de to tænder have tilhørt betydningsfulde familiemedlemmer, og måske blev de båret som enten beskyttende amuletter eller for at mindes forfædrene.