Peyroteo-Stjerna et al./European Journal of Archaeology

Verdens ældste mumie er fra Portugal

Længe før Egyptens forfinede mumificerings-proces brugte portugiserne en pæl, reb samt et bål til at konservere deres ledere.

De fleste forbinder nok mumier med Egypten og Sydamerikas store civilisationer, men nu konkluderer svenske og portugisiske arkæologer, at verdens ældste mumie er fra Portugal.

Ifølge forskerne er den godt 8.000 år gamle mumie fra Sadoflodens bred ca. 1.000 år ældre end sine nærmeste konkurrenter, de såkaldte Chinchorro-mumier fra Chile.

Fundet af den portugisiske rekordholder blev allerede gjort i 1960’erne ved Sadofloden i det sydvestlige Portugal. I floddalen fandt arkæologer dengang en række skeletter, som først nu er blevet nærmere undersøgt.

Svenske og portugisiske arkæologer studerede fotografier fra udgravningsarbejdet, og ud fra dem konkluderer de, at mindst en af de døde var blevet mumificeret af mennesker.

Mumien var lettere at bære

Ifølge forskerne foregik mumificeringen ved, at den afdøde blev tøjret til en stolpe på en forhøjning – så kropsvæskerne kunne flyde bort. Forskerne mener også, at et bål formentlig blev tændt, så varmen langsomt kunne udtørre liget.

Flere af de andre lig bærer præg af at have gennemgået en lignende behandling. Hovedformålet med mumificeringen har sandsynligvis været at gøre liget lettere at bære over større afstande, mener forskerne.