Verdens ældste skrifttegn fundet i Bulgarien
En lertavle fra Bulgarien peger på, at den form for skriftlig kommunikation, som vi kender i dag, slet ikke opstod i Mesopotamien og Egypten, som man hidtil har antaget. Den opstod på Balkan.

Den tavle, der netop er blevet fundet i Bulgarien, er endnu ikke blevet vist frem til offentligheden. Men den siges at ligne disse tavler, som blev fundet i byen Gradeshnitsa i 1969, også i det nordlige Bulgarien.
I Pleven-distriktet i det nordlige Bulgarien skulle udgravningen af en gammel romersk fæstning gøre arkæologerne klogere på romernes tilstedeværelse på Balkan.
Men nu er noget helt andet dukket op af jorden.
Arkæologerne er nemlig faldet over en boplads fra kobberstenalderen, og her har de fundet en lertavle, der ifølge arkæologerne selv kan vise sig at være århundredes opdagelse.
Skriftlig kommunikation opstod på Balkan
Lertavlen er 7000 år gammel og indeholder både symboler og skrifttegn. Dermed er skriften på tavlen 2000 år ældre end den skrift fra Mesopotamien og Egypten, der indtil nu har været betragtet som verdens ældste.
Ifølge Volodya Popov, direktør for historiemuseet i Pleven, beviser tavlen, at det allerførste tilfælde af skriftlig kommunikation opstod på Balkan.
“Al vores information peger på, at det var her, de første former for skrift opstod, og at det var dem, der 2000 år senere skulle udvikle sig til egypternes hieroglyffer," siger han.
Han tilføjer desuden, at 120 lignende genstande er blevet fundet i regionen, og at undersøgelser af disse skal være med til at bekræfte teorien.
Kobberstenalderen fødte en global civilisation
“Bopladsen og lertavlen stammer fra kobberstenalderen. Det var her, en global civilisation blev født på Balkan, og det er den, der dannede grundlaget for alt, hvad vi kender i dag," siger han.
Indtil videre er det kun arkæologer, der har set den 7000 år gamle tavlen, der i 2017 vil blive vist frem til offentligheden.