Afdød vikingekonge skabte mirakler i graven

Vikingekongen Olav II Haraldson blev udråbt til helgen, fordi uforklarlige mirakler fandt sted i den kirke, hvor han blev begravet. Nu har forskere fundet resterne af kirken.

Ifølge den islandske historiker Snorri døde Olav den Hellige af tre sår i brystet under en blodig kamp mod de danske vikinger.

© Wikimedia

Den norske vikingekonge Olav II Haraldson - bedre kendt som Olav den Hellige - blev slået ihjel, da han blev ramt af en daneøkse i brystet under kamp i år 1030.

Han blev her efter begravet i Skt. Clements kirke i Trondheim, og da hans kiste året efter blev åbnet igen, begyndte det ifølge legenden af vælte frem med mirakler.

Blandt var hans lig ikke gået i forrådnelse, og hans hår og negle blev ved med at vokse.

Derfor blev han kåret til helgen og flyttet til en stor katedral.

Siden blev Skt. Clements kirke jævnet med jorden, og stedets placering har været et mysterium. Indtil nu.

Afgørende fund

Olav den Hellige var populær blandt sit norske folk, og selvom der er gået næsten tusind år, siden han døde, lever historierne om ham stadig i bedste velgående:

Han indførte kristendommen i Norge, gik i krig mod både Danmark og Sverige, døde som en martyr, blev udråbt til helgen, og han har sat sit aftryk på det norske rigsvåben.

Derfor er det helt afgørende, at norske forskere nu har fundet resterne af Skt. Clements kirke i Tronheim, fortæller Anna Petersén fra Norsk institut for kulturarvsforskning.

Arkæologerne regner med, at dette er resterne af alteret, hvor Olav den Helliges kiste blev placeret, efter han blev udråbt som helgen.

© NIKU - Norsk institut for kulturarvsforskning

Unikt for Norges historie

Særligt resterne af det alter, hvor Olav den Helliges kiste blev placeret, er et vigtigt fund.

'Alt det, der skete omkring Olav den Hellige, er helt unikt for Norges historie, både når det gælder religion, kultur og politik. Meget af Norges nationale identitet blev etableret ved Skt. Clements kirke i Trondheim. Det var her, det hele begyndte," siger Anna Petersén.