Afføring afslører: Vikingerne gav os KOL

Forskere har længe diskuteret, hvorfor lungesygdomme som KOL og emfysem er så hyppige i dag. Nu viser det sig, at de livsfarlige lungesygdomme stammer fra vikingerne.

Vikingerne var så hårdt angrebet af parasitter, at deres kroppe udviklede et forsvar mod dem – et forsvar, der kan udvikle lungesygdomme.

© TEUTONIC MYTH AND LEGEND by DONALD A. MACKENZIE, London,

Vikingerne gav os lungesygdomme

Lungesygdomme som emfysem og KOL er nedarvet fra vikingerne. Det konkluderer en gruppe forskere fra Liverpool School of Tropical Medicine ud fra en undersøgelse, de har foretaget af afføring fra vikingetiden.

Ifølge forskerne var vikingerne voldsomt angrebet af indvoldsorme, som gjorde, at kroppen udviklede et protein kaldet alfa-1-antitrypsin (A1AT), der beskyttede mod de sygdomme, ormene kunne give.

Men netop dét protein har ført til, at vi i dag er modtagelige for sygdomme som emfysem, KOL og andre lungesygdomme.

Danske latriner afslører ormeangreb

Det massive angreb af indvoldsorme har forskerne fundet ved at undersøge latriner i en vikingebosættelse fra år 1018-1030 nær den danske by Viborg. Jordprøver gjorde det muligt at for 1.000 år gamle parasit-æg fra vikingernes afføring under luppen.

Analyserne af æggenes DNA viste, at både vikingerne og deres dyr var hårdt plaget af parasitter. Ifølge professor Richard Pleass har netop disse angreb udløst det protein, som i dag udvikler lungesygdomme som KOL:

"Vikinger må have spist forurenet mad, og parasitterne har derfor spredt sig til forskellige organer, inklusiv lunger og lever, hvor de proteaser, de har udløst, har forårsaget sygdomme".

Læs mere: Romerne blev ædt op af indvoldsorm

Protein udviklede i stedet lungesygdomme

A1AT skulle beskytte vikingerne mod det enorme ormeangreb, de blev udsat for, og virkede proteinet, som det skulle, beskyttede det lungerne og leveren fra de skadelige proteaser.

Men var proteinet defekt, førte det til antitrypsinmangel, som er den proces, der i dag fører til lungesygdomme som astma, KOL og leversygdomme som skrumpelever.

Forskerne vil nu undersøge DNA fra vikingers afføring nærmere for at finde ud af mere om de personer, der spredte parasitterne i vikingetiden.

Vil du vide mere om vikingetiden - læs med her