Jani Oravisjärvi, Suomen kansallismuseo/Shutterstock

Amatør finder sølvmønter fra Harald Blåtands tid i Finland

Sølvsmykker og mønter slået af den legendariske danske vikingekonge dukkede op på en mark i Finland.

”Det mest spektakulære fund, jeg til dato har gjort.”

Sådan beskriver amatørarkæologen Oskari Heikkilä de 12 sølvmønter, han i begyndelsen af maj fandt på en mark nær den sydvest-finske by Mynämäki.

Så snart Heikkilä indså, hvad han stod med, stoppede han med at grave og kontaktede i stedet de finske myndigheder for oldtidsminder.

Lokale arkæologer blev tilkaldt og foretog prøvegravninger.

Der blev i alt fundet 102 mønter, herunder både islamiske, angelsaksiske, bøhmiske og tyske samt 20-30 stykker brudsølv.

Men det er de 12 vikingemønter, der især har vagt opsigt. De viser sig at være fra det 10. århundrede e.Kr. og er slået af den danske vikingekonge Harald Blåtand. Kun ganske få af Blåtands mønter er tidligere blevet fundet i Finland.

At mønterne lå tæt sammen afslører, at de formentlig engang har ligget i en læderpung, der er gået til med tiden.

© Jani Oravisjärvi, Suomen kansallismuseo/Shutterstock

Fundstedet bliver beskyttet

Marken hvor sølvmønterne blev fundet er nu blevet tilføjet til Finlands register over oldtidsminder. Det betyder, at fremtidige metaldetektorister ikke kan undersøge området eller grave der, uden først at have fået tilladelse til det fra den finske styrelse for kulturarvsminder.

Området omkring Mynämäki er kendt for bl.a. at rumme flere andre fund fra jernalderen, og det er ikke usandsynligt, at der kan gøres flere spændende fund fra jernalderen og vikingetiden ved nærmere udgravninger.