Amatørarkæolog finder stor vikingeskat på dansk ø

En amatørarkæolog har med sin metaldetektor i hånden fundet mønter og andet sølv fra Harald Blåtands tid.

Arkæologerne fandt bl.a. tre mønter, hvoraf den ene mønt er foldet sammen om de to andre.

Pløjemark gemte på Harald Blåtands mønter

En skat bestående af 550 sølvstykker er fundet på den danske ø Omø syd for Skælskør.

Ifølge Museum Vestsjælland har skatten i sin tid været samlet i en beholder, men lå nu spredt over et område på ca. 25-30 meter i diameter. Flere århundreders pløjning på marken er grunden til, at beholderen til skatten ikke længere eksisterer.

Amatørarkæolog fandt vikingeskatten

Amatørarkæolog Robert Hemming Poulsen var sendt til øen for at lægge fibernet, da han en dag i september tog sin metaldetektor i hånden og begyndte at undersøge området for historiske fund.

Efter lidt søgen fandt han flere stykker sølv og sølvmønter fra vikingetiden, og han antog nu, at jorden gemte på flere levn fra fortiden.

Derfor tilkaldte han Museum Vestsjælland, som sendte flere arkæologer til øen. Sammen gravede de videre i den sjællandske jord. I weekenden den 24.-25. oktober fandt de hele 550 små stykker sølvmønter, sølvstumper og et par hele sølvsmykker.

Vikingeskat indeholdt spor fra andre lande

Skatten indeholder bl.a. en såkaldt Harald Blåtand-mønt fra mellem 975-980, som bærer motivet af et kors. Harald Blåtand har formentlig valgt det motiv for at bevise sin omvendelse til kristendommen. Mønten er lavet af så tyndskåret metal, at korset fra den anden side kan anes gennem den.

Harald Blåtand-mønten blev fremstillet mellem 974 og 983.

Museums Vestsjælland kalder skatten "stor af sin art", og den indeholder da også et bredt spektrum af genstande og forskellige ophavslande. Ud over Harald Blåtand-mønten fandt arkæologerne små afklip af arabiske mønter, en del danske mønter og mønter fra England, Tyskland, Polen og Tjekkiet m.fl. Sølvsmykkerne består bl.a. af små stykker armbånd og ringe.

Alle genstande ligger nu på Museum Vestsjælland, hvor museets arkæologer stadig undersøger dem. De håber på at kunne finde flere sjældenheder og overraskelser blandt fundene.