Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Civilisationer - Vikinger

Aprilsnar: Vikingerne havde perlemor på deres hjelme

Fundet af et østersværksted i Vestjylland afslører, at vikingerne beklædte deres hjelme med perlemor. Østersskaller med perlemor symboliserede vikingernes succes på slagmarken og kunne samtidig blænde fjenden i krig.

Vi bragte i går en nyhed om et sensationelt fund af en hjelm fra vikingetiden - hjelmen var pyntet med funklende perlemor, som vikingerne brugte strategisk til at blænde fjender med i kamp.

Vi må i dag indrømme, at den nyhed var ligeså falsk som rygterne om, at vikingerne havde horn på hjelmene. Vi håber, I alle havde en munter 1. april :)
__

Det har længe været en udbredt misforståelse, at vikingerne bar horn på hjelmen. Nu afliver en dansk arkæolog myten en gang for alle. Det var nemlig østers, der prydede vikingehjelmene.

Østersværksted omskriver historien

En viking gjorde sig fortjent til at bære en østersskal på hjelmen, når han havde været på sin første rejse og slået mindst én fjende ihjel.

Som bevis på sin sejr tog han til østerssmedens værksted. Og netop sådan et værksted er nu dukket op i Vestjylland.

Her sleb og borede østerssmede i skallerne, så de kunne sidde fast på hjelmene.

"Det er første gang, vi står med et ægte østersværksted," siger Ulla Bjørnstjerne, der er arkæolog fra Det Skandinaviske Vikingeinstitut.

Kartoffelmark førte til fund

Det var en kartoffelmark i Ølgod, der ledte arkæologerne på sporet af det sensationelle fund.

"Vi skulle netop til at hyppe jorden, da jeg opdagede, at det var umuligt at grave, " siger kartoffelavler Jørgen Hald. Med forundring indså han, at jorden var fyldt med østersskaller.

En stor kærlighedserklæring

Østersskallerne var strategisk vigtige, når vikingerne drog på togt.

"Når solen ramte perlemoret i østersskallen, skabte det så kraftigt genskær, at fjenden blev blændet," siger Ulla Bjørnstjerne.

Hun siger, at fundet bidrager med en helt ny forståelse af klassiske vikingesagn som "Perlemorskrigeren med den funklende hjelm".

"Østersskallerne havde høj status, og det var en helt særlig kærlighedserklæring, når en kriger lod en kvinde pudse hans østers," siger Ulla Bjørnstjerne.

Læs også:

Opfindelser

Papiret revolutionerede al kommunikation

2 minutter
Historiske storbyguider

Besøg det besatte Oslo

4 minutter
Videnskab

Penismisundelse og ødispuskomplekser: Freud var besat af sex

10 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul