Aprilsnar: Vikingerne havde perlemor på deres hjelme

Fundet af et østersværksted i Vestjylland afslører, at vikingerne beklædte deres hjelme med perlemor. Østersskaller med perlemor symboliserede vikingernes succes på slagmarken og kunne samtidig blænde fjenden i krig.

Vi bragte i går en nyhed om et sensationelt fund af en hjelm fra vikingetiden - hjelmen var pyntet med funklende perlemor, som vikingerne brugte strategisk til at blænde fjender med i kamp.

Vi må i dag indrømme, at den nyhed var ligeså falsk som rygterne om, at vikingerne havde horn på hjelmene. Vi håber, I alle havde en munter 1. april :)

Det har længe været en udbredt misforståelse, at vikingerne bar horn på hjelmen. Nu afliver en dansk arkæolog myten en gang for alle. Det var nemlig østers, der prydede vikingehjelmene.

Østersværksted omskriver historien

En viking gjorde sig fortjent til at bære en østersskal på hjelmen, når han havde været på sin første rejse og slået mindst én fjende ihjel.

Som bevis på sin sejr tog han til østerssmedens værksted. Og netop sådan et værksted er nu dukket op i Vestjylland.

Her sleb og borede østerssmede i skallerne, så de kunne sidde fast på hjelmene.

"Det er første gang, vi står med et ægte østersværksted," siger Ulla Bjørnstjerne, der er arkæolog fra Det Skandinaviske Vikingeinstitut.

Kartoffelmark førte til fund

Det var en kartoffelmark i Ølgod, der ledte arkæologerne på sporet af det sensationelle fund.

"Vi skulle netop til at hyppe jorden, da jeg opdagede, at det var umuligt at grave, " siger kartoffelavler Jørgen Hald. Med forundring indså han, at jorden var fyldt med østersskaller.

En stor kærlighedserklæring

Østersskallerne var strategisk vigtige, når vikingerne drog på togt.

"Når solen ramte perlemoret i østersskallen, skabte det så kraftigt genskær, at fjenden blev blændet," siger Ulla Bjørnstjerne.

Hun siger, at fundet bidrager med en helt ny forståelse af klassiske vikingesagn som "Perlemorskrigeren med den funklende hjelm".

"Østersskallerne havde høj status, og det var en helt særlig kærlighedserklæring, når en kriger lod en kvinde pudse hans østers," siger Ulla Bjørnstjerne.