Ljósmynd/Lísabet Guðmundsdóttir

Arkæologer udgraver grotte fra vikingetiden

Menneskeskabt grotte er måske hjemsted for legendarisk fortælling fra vikingetidens Island.

Under en prøvegravning i 2018 fandt arkæologer en mindre menneskeskabt hule nær Oddi i det sydvestlige Island. Nu har nye udgravninger afsløret en meget større grotte, som vikinger udhuggede i midten af 900-tallet.

“Der er virkelig ingen måde at beskrive dette på. Størrelsen på disse konstruktioner er så enorm, at intet lignende er blevet fundet fra denne periode på Island”, forklarer arkæolog Kristborg Þórsdóttir.

De mange menneskeskabte grotter nær Oddi kan have haft et religiøs formål for vikingerne, mener forskerne. Andre steder på Island har arkæologer fundet grotter, der blev brugt til at ofre heste, køer og får. En grotte rummede sågar et vikingeskib.

Det er også muligt, at den nye kæmpegrotte er en såkaldt tyregrotte (Nautahellir). Vikingerne udhuggede stalde til deres okser i Islands porøse undergrund. I Biskop Þorlákurs Helgenlegender fra 1199 fortælles der om en sådan grotte, der kollapsede med 12 tyre indeni.

VIDEO: Se kæmpegrotten i 3D

Video

Udgravningen er et kapløb mod tiden

Arbejdet med at udgrave den store grotte sker i et kapløb mod tiden, idet den skrøbelige sandsten, som grotten er hugget ud i, konstant er i fare for at styrte sammen.

“Denne klippe smuldrer for øjnene af os. Vi har kun begrænsede resourser og måske er det slet ikke muligt at fortsætte udgravningerne næste år”, forklarer arkæolog Kristborg Þórsdóttir.