Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)
Vikingegrav i Oslo

Betydningsfuld viking lå begravet i haven

Arkæologer i Oslo jubler efter fundet af en fornem vikingegrav, der i hundredvis af år har ligget ubemærket i en tom have. Det sjældne gravfund kan være til stor hjælp for forskningen.

Det er ikke hver dag, der dukker nye vikingegrave op i Oslo. Men da arkæologer for nylig undersøgte en have, forud for et byggeri, viste det sig, at den gemte på intet mindre end en vaskeægte grav fra vikingetiden.

I graven lå de kremerede rester af en mand, og sammen med den døde fandt arkæologerne bl.a. knive, resterne af et skjold og brochen fra en kappe.

”Den afdøde lader til at være blevet begravet med et standardudvalg af genstande, der normalt forbindes med mænd, som har ejet en gård af mellem eller stor størrelse,” forklarer Ann Zanette Tsigaridas Glørstad fra Kulturhistorisk Museum i Oslo. Den afdøde må have været temmelig betydningsfuld og rig, hvis han har ejet en gård af den størrelse.

Vikingegrav i Oslo

Forud for et planlagt byggeri fik arkæologerne lov til at undersøge haven for potentielle fund. Men at de fandt så stor en vikingegrav var noget af en overraskelse.

© Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)

Fundet kan give os helt ny viden

”At finde en velbevaret grav som denne er meget spændende,” forklarer Aina Margrethe Heen Pettersen fra Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet.

”Selvom der er blevet fundet mange genstande fra vikingetids-grave i Norge i årenes løb, er mange af disse opdaget og udgravet af antikvitetssamlere og private i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet uden de rette optegnelser”.

Det nye fund kan derfor have stor betydning for arkæologerne, der nu får chancen for at skaffe sig ny viden om begravelsesritualer og vikingesamfundet i Oslo.