DNA-jægere jager sandheden om berømt vikingehøvding

Han var forfader til Wilhelm Erobreren og dermed det engelske kongehus – og nu vil retsmedicinere afsløre, om vikingehøvdingen Rollo oprindeligt kom fra Danmark eller Norge.

Forskere høster DNA fra Rollo-slægtens gravsted i Fécamp-klostret i Normandiet.

© Vegard Strømsodd/Explico

Retsmedicinske eksperter fra Danmark og Norge har lirket låget af en sarkofag i Normandiet for én gang for alle at få svar på spørgsmålet: Hvor kom den mægtige vikingehersker Rollo fra?

Et kæbeparti med otte tænder skal nu underkastes DNA-analyser ved både Oslo og Københavns Universitet for at fastslå, om Rollos slægt oprindeligt stammede fra Danmark eller Norge.

Svaret vil også have betydning for det engelske kongehus, da deres slægt nedstammer fra Rollo.
FAKTA: HVEM VAR ROLLO?

  • Rollo (ca. 846-927) stod i spidsen for en hærgende hob af skandinaviske vikinger, der plyndrede langs Seinens bredder i starten af 900-tallet.

  • Det er omstridt, hvor Rollo kom fra, da han optræder som nordmand i islandske og norske sagaer, men som dansker i normanniske krøniker.

  • Uanset ophavet var han så stor en belastning for den frankiske konge Karl den Enfoldige, at han i 911 tilbød Rollo den nordøstlige del af sit rige bare for at slippe for plyndringerne.

  • Rollo og hans normanner - ”mænd fra nord” – slog sig ned og blev herskere over Normandiet.

Rollo var sin egen økses smed og endte som hersker over Normandiet efter en blodig karriere som viking.

© WikiCommons

Jagten på Rollo går gennem oldebarnet

De otte tænder fra sarkofagen i Fécamp-klosteret i Normandiet sad engang i undermunden af Rollos oldebarn, Richard 2. af Normandiet (963-1026).

Eksperterne kan ikke undersøge selve Rollos efterladenskaber, da hans sarkofag i domkirken i Rouen står tom.
Tænder fra en nær slægtning er dog næsten lige så godt, og da tænder er bedre til at bevare arvemateriale end fx knogler, ser forskerne optimistisk på at finde intakt DNA.

Resterne af Rollo er i århundredernes løb forsvundet fra hans stensarkofag i Rouen. Forskerne må i stedet DNA-undersøge hans slægtninge.

© WikiCommons

Tidligere undersøgelser har afsløret forskelle i DNA fra danske og norske vikinger, og derfor håber forskerne, det vil være muligt at matche Rollo-slægtens arvemateriale med den ene eller den anden vikinge-nationalitet.

Den engelske trone står på spil

Rollos ophav er særligt interessant, fordi den herskerslægt, han grundlagde i Normandiet, senere erobrede England og satte sig på den engelske trone.

Tip-tip-oldebarnet Wilhelm Erobreren (1028-1087) satte over kanalen og red angelsakserne ned med sin overlegne normanniske rytterhær i slaget ved Hastings i 1066. Samme år kronede han sig til engelsk konge i Westminster Abbey.

Normannernes kavaleri hamrede ind i angelsaksernes skjoldborg ved Hastings i det sydøstlige England i oktober 1066. Slaget satte Rollos efterkommer på Englands trone.

© WikiCommons

Den nuværende engelske dronning, Elizabeth 2., er efterkommer af Wilhelm Erobreren og derfor også efterkommer af Rollo. Og på den måde stammer det engelske kongehus altså enten fra Danmark eller Norge.

Hvilket land, der løber med æren af at have lagt skød til Rollo og det engelske kongehus, må tiden vise.

DNA-resultaterne ventes til efteråret.