Ritzau
Trelleborg, vikingeborg, Harald Blaatand

Efter 16 år med ansøgninger: Danske ringborge bliver verdensarv

16 års hårdt arbejde har nu sikret de fem danske ringborge fra vikingetiden en plads på den eftertragtede verdensarvsliste. Det fine selskab tæller bl.a. pyramiderne, Taj Mahal og den kinesiske mur.

I 16 år har danske museumsfolk slidt for sagen og nu er drømmen blevet til virkelighed.

En 400 sider lang ansøgning har skaffet de fem danske ringborge fra vikingetiden en plads på UNESCOs verdensarsliste. Det besluttede FN-organisationen, som på verdensplan arbejder for at fremme uddannelse, kultur og kunst, for nyligt på et møde i Riyadh i Saudi-Arabien.

Borgene er hermed i selskab med ikoniske bygningsværker som pyramiderne i Egypten, Taj Mahal i Indien og Den Kinesiske Mur.

De fem ringborge Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense, Trelleborg i Slagelse og Borgring i Køge blev opført i kong Harald Blåtands regeringstid i slutningen af 900-tallet.

Borgene knytter sig dermed til både vikingetiden og kongeriget Danmarks allertidligste historie. Der findes også ringborge udenfor Danmarks grænser, bl.a. Trelleborg og Borgeby i Skåne, som begge sandsynligvis blev bygget af Harald Blåtand i samme periode. De er dog ikke kommet UNESCO's liste.

Ny status kommer publikum til gavn

Optagelsen er ikke kun en hædersbevisning. Borgenes nye status vil trække turister og gavne forskning og formidling, mener museumsfolkene bag borgene.

Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet, der ejer Trelleborg og Fyrket, har da også store planer.

Maison Carrée, Nîmes, romersk tempel

En anden tilføjelse til UNESCO's verdensarvsliste er det romerske tempel i den sydfranske by Nîmes. Det blev bygget i det første århundrede e.Kr., da byen var en romersk koloni.

© Krzystof Golik

“UNESCO-nomineringen understøtter Trelleborgs igangværende planer om at rekonstruere en del af Harald Blåtands borg i 1:1 størrelse – Den Genskabte Borg – som skal danne ramme om fremtidige formidlings- og forskningsprojekter om vikingetidens krigere, borge og samfund. Det er helt fantastisk, at Harald Blåtands ringborge nu er anerkendt som verdensarv, og vi ser frem til i løbet af få år at realisere de spændende formidlingstanker”, fortæller Willerslev igennem en pressemeddelelse.

De danske ringborge er langt fra de eneste, som har æren af at blive tilføjet til UNESCO's liste i år.

Blandt de øvrige nytilkomne er oldtidsbyen Jeriko på Vestbredden, det jødiske kvarter i den tyske by Erfurt og Maison Carrée, et romerske tempel i den sydfranske by Nîmes, oplyser UNESCO.