De fem ringborge Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense, Trelleborg i Slagelse og Borgring i Køge blev opført i kong Harald Blåtands regeringstid i slutningen af 900-tallet.
Borgene knytter sig dermed til både vikingetiden og kongeriget Danmarks allertidligste historie. Der findes også ringborge udenfor Danmarks grænser, bl.a. Trelleborg og Borgeby i Skåne, som begge sandsynligvis blev bygget af Harald Blåtand i samme periode. De er dog ikke kommet UNESCO's liste.
Ny status kommer publikum til gavn
Optagelsen er ikke kun en hædersbevisning. Borgenes nye status vil trække turister og gavne forskning og formidling, mener museumsfolkene bag borgene.
Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet, der ejer Trelleborg og Fyrket, har da også store planer.
“UNESCO-nomineringen understøtter Trelleborgs igangværende planer om at rekonstruere en del af Harald Blåtands borg i 1:1 størrelse – Den Genskabte Borg – som skal danne ramme om fremtidige formidlings- og forskningsprojekter om vikingetidens krigere, borge og samfund. Det er helt fantastisk, at Harald Blåtands ringborge nu er anerkendt som verdensarv, og vi ser frem til i løbet af få år at realisere de spændende formidlingstanker”, fortæller Willerslev igennem en pressemeddelelse.
De danske ringborge er langt fra de eneste, som har æren af at blive tilføjet til UNESCO's liste i år.
Blandt de øvrige nytilkomne er oldtidsbyen Jeriko på Vestbredden, det jødiske kvarter i den tyske by Erfurt og Maison Carrée, et romerske tempel i den sydfranske by Nîmes, oplyser UNESCO.