Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune
Vikingegrav Norge

Familie ledte efter tabt ørering: Fandt vikingegrav i baghaven

På en lille norsk ø forsøgte en familie, at finde deres tabte ørering med metaldetektor. Det som apparatet endte med at bippe over, var i stedet det første bevis på, at øen har været beboet af vikinger.

På den norske ø Jomfruland mistede familien Aasvik for nylig en guldørering. Men til alt held havde de en metaldetektør, og så gik familien ellers på jagt ude i haven, hvor de mente, at ringen kunne være blevet tabt.

Men da metaldektøren begyndte at bippe og familien gik i gang med at grave, var det ikke en guldørering der dukkede op, men derimod to velbevarede spænder, der formentlig er næsten 1200 år gamle og har tilhørt en kvinde.

Familien kontaktede straks de lokale myndigheder for at rapportere fundet, der nu vækker jubel blandt lokale arkæologer.

Arkæolog Vibeke Lia forklarer: ”Så vidt jeg ved, er dette det første håndfaste fund vi har fra vikingetiden på Jomfruland”.

Stammer formentlig fra kvindegrav

Hidtil har arkæologerne kun kunnet gætte på, at Jomfruland, en lille ø i det sydlige Norges skærgård, også var beboet i vikingetiden.

Med fundet af spænderne, der ud fra sin stil kan dateres til omkring år 800 e.Kr., er det muligt at fastslå, at Jomfruland også var beboet i vikingetiden.

Lia formoder genstandene stammer en ca. 1.200 år gammel vikingegrav og baseret på stilen, har den afdøde sandsynligvis været en kvinde.

Graven har muligvis formået at forblive uberørt, fordi den befinder sig under et stort træ i familiens have. Lia har dog ikke tænkt sig at sende et udgravningshold til familien Aasviks have af den grund:

”Hvis det er en grav, er den beskyttet. Vi vil hellere forsøge at finde ud af mere på andre måder”, forklarer arkæologen afslutningsvis.

Vikingespænder, Jomfruland, Norge.

De to spænder har formentlig tilhørt en vikingekvinde, der blev begravet omkring år 800 e.Kr.

© Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune