Ud fra malingrester har forskere fundet 17 farver, som vikingerne har malet bl.a. kirker og skibe med.

© Nationalmuseet

Forskere har fundet 17 af vikingernes pangfarver

En kemiker har skabt en farvepalet med skrappe farver, som vikingerne malede med bl.a. for at signalere status over for andre.

4. september 2017 af Karine Kirkebæk

Ud fra gamle malingrester er det lykkedes en dansk kemiker og en konservator at genskabe 17 farver, som vikingerne har malet med. 

Farverne er genskabt ud fra malingrester, som er blevet fundet på trægenstande i vikingekongen Gorm den Gamles grav i Jelling og på Hørning-­planken. 

Kemiske analyser genskaber farverne

Planken er et stykke træ, som stammer fra en trækirke, der blev opført i Hørning ved Randers i ca. 1060. Efter alle de år har farverne ikke været mulige at se med det blotte øje, og derfor har det været nødvendigt med kemiske analyser for at genskabe dem.

Det er bl.a. kemiker Mads Christian Christensen fra Nationalmuseet, der har kreeret den farverige palet. De har identificeret pigmenter, mineraler og binde­midler i malingresterne for at finde frem til den oprindelige farve. 

Rød og gul signalerede status

De røde og gule farver kommer fra mineraler, der ikke findes i Danmark, men i bl.a. Spanien og Tyrkiet. 

Kemikeren gætter på, at det har givet en høj pris, at de farverige mineraler har skullet fragtes til Norden fra fjerne lande.

Derfor har farver som fx rød og gul signaleret status og rigdom, fordi de ikke var tilgængelige for alle og enhver.

“Det har formodentlig kun været mindre detaljer, som man har fremhævet med disse farver”, siger kemiker Mads Christian Christensen.

3 hurtige spørgsmål

Mads Christian Christensen

Kemiker og seniorkonsulent på Nationalmuseet, 

København

  • Hvad har farverne været brugt til?
    Farver, der har været importeret udefra, har været dyre i anskaffelse, og de har ikke været brugt på store flader. Hvis de har skullet male noget større, så har de nok brugt noget billigere og mere lettilgængeligt som fx sort fra trækul og brun fra okker, som man kan grave op af jorden.

  • Kan der findes flere farver end de 17?
    Ja. Vi har kun få eksempler på maling fra vikingetiden. Og vi venter på, at der dukker flere farverester op via udgravninger, så vi kan få et bedre indtryk af vikingernes farvebrug.

  • Hvad kan vi bruge den nye viden til?
    Vi kan danne os en forestilling om, hvordan vikingerne har dekoreret deres genstande. Og vi får kendskab til den måde, som de betragtede farver på, så vi ikke kun har et sort-hvid-billede af fortiden. 

Måske er du interesseret i...

Læs også